Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

16 augustus 2004

Behandeld

drs. M.J. van Deelen


Kenmerk


- DAM-456/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485185


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- - dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel (SP) betreffende de uitspraak van de AVVN inzake de Israëlische muur in de Palestijnse Gebieden

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de gevolgen van de uitspraak van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) inzake de Israëlische muur in de Palestijnse gebieden. Deze vragen werden ingezonden op 23 juli 2004 met kenmerk 2030418510.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de gevolgen van de uitspraak van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) inzake de Israëlische muur in de Palestijnse gebieden.

Vraag 1 -
Hoe beoordeelt u de weigering van Israël om gehoor te geven aan de oproep van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de muur in de Palestijnse gebieden af te breken?

Antwoord
Ik betreur de Israëlische opstelling.

Vraag 2
Welke voorstellen gaat u doen als EU-Voorzitter om Israël tot andere gedachten te brengen?

Vraag 4 -
Op welke wijze en op welk moment wilt u de schorsingsprocedure van het Associatieverdrag tussen de EU en Israël inzetten om Israël onder druk te zetten? Kunt u uw antwoord toelichten? Indien u de schorsingsprocedure niet wilt inzetten, waarom niet?

Antwoord
De bouw van de barrière in Palestijns gebied is een onderdeel van de gesprekken die de EU met Israël voert over het vredesproces. Omdat Nederland en de EU de kwestie van de bouw van de barriere bezien in het licht van het politieke proces ligt het niet in de rede thans andere sporen te gaan bewandelen. De schorsingsprocedure van het Associatieverdrag met Israël zal niet worden ingezet om druk te zetten op de kwestie van de barrière.

Vraag 3

Op welke wijze probeert u de VS te overtuigen dat de muur in strijd is met het internationale recht?

Antwoord
Ik acht het niet nodig de VS te overtuigen dat de barrière in strijd is met het internationaal recht, omdat ook de VS zich tegenstander heeft verklaard van de bouw hiervan in afwijking van de Groene lijn.

===