---

Nieuwsberichten
---

Nederlandse militair gesneuveld bij beschieting in Irak

15-8-2004 11:58:00

Tijdens een beschieting in de buurt van Ar Rumaythah is zaterdagavond (14 augustus) een 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee om het leven gekomen. Vijf andere militairen, één van de Koninklijke Marechaussee en vier van de Koninklijke Landmacht, raakten ernstig gewond. Ze zijn buiten levensgevaar en hun toestand is stabiel. Eén militair raakte lichtgewond. De familie van de gesneuvelde militair en van de gewonden zijn inmiddels geïnformeerd.

Naar aanleiding van de aanval op de Nederlandse militairen gaf minister van Defensie Kamp zondagochtend (15 augustus) een persconferentie. Kamp zei geschokt te zijn door de gebeurtenissen. "Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de omgekomen militair en de gewonden. Wij zullen hen zoveel mogelijk helpen het leed te verlichten", aldus de minister.

De beschieting begon naar alle waarschijnlijkheid met een aanval op een Nederlands militair voertuig in de buurt van Ar Rumaythah, een van de compagnieslocaties van het Nederlandse SFIR-bataljon. De betrokken militairen waren daar geweest voor onderzoek naar aanleiding van incidenten eerder deze week en met twee voertuigen op de weg terug naar de thuisbasis in As Samawah. Uit de eerste informatie blijkt dat zij vlak na hun vertrek onder vuur kwamen te liggen van klein-kaliberwapens en een mitrailleur. Direct hierna volgde assistentie van de zogeheten Quick Reaction Force. Ook die werd beschoten met een mitrailleur, klein-kaliberwapens en anti-tankgranaten. Apache-gevechtshelikopters waren snel ter plaatse en hielpen het gevecht te beëindigen.Ten behoeve van de medische evacuatie is gebruik gemaakt van een Amerikaanse Black Hawk-helikopter met een Nederlands medisch team. Zes militairen zijn naar het Nederlandse militaire hospitaal in As Samawah gebracht en daar verder behandeld.

Enige tijd na dit incident is de compagnielocatie Ar Rumaythah zelf beschoten. Geen van de daar aanwezige militairen werd geraakt.

Tot nu toe is onbekend wie de aanval op de Nederlandse militairen uitvoerde. Zoals gebruikelijk stelt de Koninklijke Marechaussee samen met de Irakese politie een onderzoek in. Dit gebeurt onder leiding van de commandant van SFIR-4, luitenant-kolonel Kees Matthijssen.

Voor meer informatie zie dossier Irak

Nieuws Nieuwsberichten