Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 16 augustus 2004

NAi wekt 'doorsnee' jaren zeventig interieur tot leven Woonerven en Zitkuilen, de Kritiese jaren zeventig

Tentoonstelling in het Nederlands Architectuurinstituut in Zaal 1 van 19 juni tot en met 3 oktober 2004

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft design historicus Timo de Rijk in de arm genomen om de jaren zeventig interieurs van de tentoonstelling 'Woonerven en Zitkuilen, de Kritiese Jaren Zeventig' verder tot leven te laten komen. De tentoonstelling, die ingaat op bouwprojecten die in de jaren zeventig zijn gerealiseerd, is tot 3 oktober te zien in het NAi. Om het tijdsbeeld verder te illustreren zijn er excursies en lezingen georganiseerd.

Tot nu toe waren er in de tentoonstelling naast een uitgebreid overzicht van de architectuur ook al veel typische meubelstukken uit de jaren zeventig te zien. Om de bezoekers een nog betere voorstelling te kunnen geven hoe de Hollandse huiskamer er omstreeks 1970 uitzag, besloot het NAi een aantal ruimtes verder aan te kleden tot stijlkamers. Design historicus Timo de Rijk tekende voor de inrichting. De Rijk richtte in 2001 al eens een volledige woning in jaren zeventig stijl in voor het project 'Rotterdam thuis' in het kader van Rotterdam 2001.

Gezellig
Voor Woonerven en Zitkuilen stelde hij drie verschillende interieurs samen, zoals die veelvuldig voorkwamen in Nederland. Het verzamelen van de juiste stukken was volgens de historicus een hele klus. "Gek genoeg is het geen enkel probleem om aan exclusieve, bijvoorbeeld Italiaanse meubels uit die tijd te komen, maar van het betaalbare spul dat je in Nederland toen veel zag, is niet zo veel meer over. Ik heb het een en ander geleend van het NOB en verder kon ik een beroep doen op bevriende handelaars."
De drie 'stijlkamers' die De Rijk creëerde tussen de tentoongestelde foto's, maquettes, tekeningen en beeldmateriaal, bestaan uit een exotisch, een doorsnee en een modern interieur. Net als de architectuur uit de jaren zeventig zijn ook de interieurs van destijds niet bedoeld om te imponeren. Kleinschalig en informeel waren de sleutelwoorden. "Als je plaatsneemt in een van de drie interieurs die ik heb neergezet valt meteen op dat ze bedoeld zijn om met een grote groep gezellig bij elkaar te kruipen", aldus De Rijk.

Excursies en lezingen
Om enkele typische voorbeelden van jaren zeventig architectuur met eigen ogen te kunnen bekijken heeft het NAi drie excursies bedacht. Zaterdag 11 september worden Amsterdam en Almere bezocht. Op 18 september Apeldoorn, Hoevelaken en Leusden. En op 25 september kunnen enkele projecten in Rotterdam en Zoetermeer bekeken worden.

Ter afsluiting van de expositie worden er op 2 oktober drie lezingen over de jaren zeventig gehouden in het NAi. Inschrijven voor de excursies en de lezingen is noodzakelijk en kan via www.nai.nl of telefonisch: 010-4401200.

Excursie 1
Zaterdag 11 september 2004 Amsterdam/Almere
Er wordt een bezoek gebracht aan de Nieuwmarkt welke halverwege de jaren zeventig onderwerp was van stadsvernieuwing. Voorts wordt het Hubertushuis, het voormalig tehuis voor ongehuwde ouders en hun kinderen van Aldo van Eyck aangedaan. In Almere-Haven kan de woningbouw door ABBT (Apon, Van den Berg, Ter Braak, Tromp) bekeken worden en geeft Joop van Stigt een rondleiding langs de door hem ontworpen woningen in De Werven.

Excursie 2
zaterdag 18 september 2004 Apeldoorn, Hoevelaken en Leusden Allereerst zal Centraal Beheer, een kantoorgebouw in Apeldoorn ontworpen door Herman Hertzberger, worden bezocht. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan de woningen van Jan Verhoeven in Hoevelaken en Parkstad Leusden/Nieuwegein.

Excursie 3
zaterdag 25 september 2004 Rotterdam Zoetermeer Na een inleiding door architect Jan Hoogstad, volgt een wandeling naar de Boogjes van Pietro Hammel, De terraswoningen van Jan Hoogstad en de Woningen aan de Hofdijk van Jan Verhoeven. In Zoetermeer worden onder meer de koepelwoningen van Benno Stegeman, de experimentele woningen van A. Alberts en een woning met een interieur in jaren zeventig stijl bezocht onder leiding van een stedenbouwkundige van de gemeente Zoetermeer.

Lezingen
Op 2 oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

* Fondue en Pilaf: Joep Habets, architect en kookrecencent van het NRC-Handelsblad, geeft zijn visie op de ontwikkeling v.d. keuken & recepten in de jaren '70

* Zitkuil en Macramé: Jaap Huisman, architectuurrecensent van Vrij Nederland werpt een licht op het interieur.
* Vrije seks en Porno: Jord den Hollander, architect en filmmaker, doet verslag van zijn onderzoek naar de relatie tussen de seksuele vrijheden en het woonerf.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:

Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok (perscontacten), tel 010-4401255 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Woonerven en Zitkuilen

NAi persbeelden