Anti-globalist mag worden uitgeleverd aan Zweden
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 16-08-2004

De voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag (16-8-2004) de vordering van M.R. Blok om de Staat te bevelen hem niet uit te leveren aan Zweden, afgewezen.
De uitlevering is gevraagd om Blok in Zweden te kunnen vervolgen wegens zijn vermoede betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en wegens mishandeling van een politieambtenaar tijdens de EU-top in Göteborg op 14 juni 2001. De vordering van Blok is afgewezen omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat door zijn uitlevering aan Zweden op flagrante wijze inbreuk wordt gemaakt op ingevolge artikel 6 van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens hem toekomende rechten. Zweden is bovendien partij bij dat verdrag. Dat brengt met zich mee dat ervan moet worden uitgegaan dat in geval van schending van enig bij dat verdrag toegekend recht na de uitlevering Blok het recht heeft op een daadwerkelijk rechtsmiddel als bedoeld in artikel 13 EVRM voor een instantie in Zweden.
Met betrekking tot zijn vrees dat hij bij bewezenverklaring van zijn schuld langer in Zweden zal vastzitten dan de duur van de straf die hij in Nederland opgelegd zal krijgen, wordt geoordeeld dat dat geen omstandigheid is die tot weigering van de uitlevering kan leiden. Aangenomen mag worden dat de Staat zich ervoor zal inspannen dat een eventuele teruglevering zonder onnodige vertraging zal verlopen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ6862

Zie het origineel