Socialistische Partij

Communicatie naar AOW'ers moet zorgvuldiger

16-08-2004 * De SP heeft aan de Sociale Verzekeringsbank gevraagd waarom AOW'ers niet persoonlijk op de hoogte zijn gesteld van de verlaging van de AOW. SP-Kamerlid Jan de Wit heeft een brief aan de directie gestuurd met het verzoek om dat alsnog te doen.

Jan de Wit "Het is onfatsoenlijk van een uitkeringsinstantie om de verlaging alleen via de krant kenbaar maken," aldus De Wit. "Het bericht was verstopt in een paginagroot overzicht met allerhande wijzigingen van minimumloon en sociale uitkeringen. Bovendien kunnen veel AOW'ers helemaal geen krant betalen."

Als gevolg van de verhoging van de AWBZ-premie krijgen AOW'ers sinds kort een lager bedrag op hun rekening. De verlaging is netto 2,86 euro per maand voor een alleenstaande 65-plusser. "Voor de tienduizenden ouderen die elke dubbeltje moeten omdraaien, heeft dat gevolgen," stelt De Wit. "Voor veel ouderen is het bijna een week aan brood. Daar moet een uitkeringsinstantie rekening mee houden in haar communicatiebeleid."

De SP is sinds de uitbetalingsdatum van de AOW in juli overstelpt met telefoontjes en brieven. Ook wordt er geklaagd over onduidelijke antwoorden als de SVB telefonisch om opheldering wordt gevraagd.