Keuringsdienst van waren


Waarschuwing: tatoeagekleurstof Starbrite Colors bevat schadelijke bacteriën

Aug 16 2004

Tatoeagekleurstof Starbrite Colors met batchnummers 7996988 en 7996989 bevat de bacterie Pseudomonas en een nog onbekende schimmelsoort. De bacterie kan mogelijk infecties veroorzaken als deze in wondjes of in de bloedbaan terechtkomt. Personen die onlangs in Nederland een tatoeage hebben laten zetten, wordt aangeraden alert te zijn op een huidinfectie bij de tatoeage of ernstige ziekteverschijnselen met koorts. Onlangs een nieuwe tatoeage?
Heeft u onlangs een tatoeage laten zetten en krijgt u last van op een huidinfectie bij de tatoeage of een ernstige ziekteverschijnselen met koorts, raadpleeg dan direct de huisarts. Geef aan dat u onlangs getatoeëerd bent en dat u daardoor mogelijk een infectie met de Pseudomonas-bacterie heeft opgelopen. Huisartsen en GGD's zijn inmiddels via de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingelicht over deze kwestie.

Oproep aan tatoeagestudio's
Tatoeagestudio's wordt dringend verzocht de kleurstof Starbite Colors met batchnummers 7996988 en 7996989 niet langer te gebruiken. Verhandelaars van Starbrite Colors zijn moeilijk te traceren, omdat veel verkoop via internet of ambulante handel verloopt. In Nederland zijn zo'n 1500 tatoeagestudio's gevestigd.

Verder onderzoek
De VWA kwam de kleurstoffen op het spoor naar aanleiding van een melding uit Tsjechië over de aanwezigheid van een schimmel in de kleurstoffen. De VWA ontdekte naast een schimmel ook de aanwezigheid van de bacterie Pseudomonas.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, zijn de eerste resultaten aanleiding voor een waarschuwing. De VWA vervolgt het onderzoek in samenwerking met het Centraal Bureau voor schimmelcultures en het RIVM. Uit dit onderzoek moet blijken welke soorten bacteriën en schimmels er precies in de kleurstof zitten.

Warenklachtenlijn
Heeft u klachten, twijfels of vragen over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.