VVD



16 aug 2004 - Vragen over het dreigement aan Nederland van al-Tawhid wa al-Jihad

De Islamitische terreurgroep al-Tawhid wa al-Jihad publiceerde zondag een verklaring op een Arabische internetpagina waarin werd aangekondigd dat er aanslagen in Nederland zullen worden gepleegd, als ons land zijn militairen niet uit Irak terugtrekt. VVD-Kamerlid Geert Wilders heeft hierover Kamervragen gesteld.

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Buitenlandse Zaken over het dreigement aan Nederland op internet van de islamitische terreurgroep al-Tawhid wa al-Jihad.

1. Bent u bekend met het dreigement op internet van de islamitische terreurgroep al-Tawhid wa al-Jihad, die onder leiding staat van de Iraakse extremist Abu Musab al-Zarqawi, om aanslagen op Nederland te plegen indien Nederland zijn troepen niet terugtrekt uit Irak? Zo ja, wat is uw reactie hierop?

2. Wat is u bekend over de al-Tawhid wa al-Jihad? Uitte deze groepering al eerder dreigementen om aanslagen te plegen in Nederland of in andere westerse landen?

3. Duiden deze dreigingen met aanslagen in een westers land erop dat de groep van Zarqawi een steeds grotere rol speelt in het internationale Al-Qa'ida-netwerk? Moet Al-Zarqawi worden gezien als een concurrent van de oorspronkelijke leiders van Al-Qa'ida zoals Osama bin Laden? Is de regering bekend met een eventuele vertakking van het netwerk van al-Zarqawi in Nederland?

4. Welke actie wordt ondernomen om deze dreiging tegen te gaan en welke onderdelen van het in Nederland aanwezige moslim-extremisme moeten specifiek worden aangepakt om deze dreigementen vanuit de groep van al-Zarqawi het hoofd te bieden?

16 augustus 2004