Ingezonden persbericht


Persbericht, 16 augustus 2004

DATABASE LOCATIEBESLISSINGEN NEDERLAND EERSTE HELFT 2004:

VEEL LOCATIEDYNAMIEK BIJ BUITENLANDSE BEDRIJVEN

In de eerste helft van 2004 zijn 22 grote locatiebeslissingen met een bovenregionaal karakter genomen waar 3.700 arbeidsplaatsen mee zijn gemoeid; evenveel als in de tweede helft van 2003. Dit beeld is beter dan in 2002, toen gemiddeld slechts 18 locatiebeslissingen per halfjaar werden genomen. Aanvoerders van de top-5 in de eerste helft van 2004 zijn het Duitse DHL Express Benelux, dat haar hoofdkantoor vestigt in Amersfoort, en het Amerikaanse Xerox, dat Breukelen koos als vestigingsplaats voor haar hoofdkantoor. In beide gevallen betreft het 500 arbeidsplaatsen. Het gaat in de eerste helft van 2004 om vrijwel alleen buitenlandse bedrijven.

Dit alles blijkt uit de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland. Sinds 2000 houdt de Stec Groep, onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed, deze database bij. De database geeft een compleet overzicht van alle strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van tenminste 50 arbeidsplaatsen. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en 'groeiers' die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten.

Nieuwe buitenlandse bedrijven kozen voor de Randstad

Van de 22 locatiebeslissingen zijn er maar liefst zestien (73%) genomen door ondernemingen van buitenlandse afkomst, vooral uit de VS en Duitsland. Zes buitenlandse bedrijven hebben voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem gezet; zij kozen vrijwel allemaal voor de Randstad. Het betreft drie Amerikaanse bedrijven, waaronder Walt Disney dat zich in Hoofddorp vestigt met zo'n 100 arbeidsplaatsen. Het Duitse Schutz, producent van verpakkingen voor chemische materialen en voedingsmiddelen, koos voor haar nieuwe productievestiging voor Moerdijk (125 arbeidsplaatsen). APM Terminals verplaatste haar hoofdkantoor vanuit Denemarken naar Den Haag, goed voor zo'n 60 arbeidsplaatsen. In Win Development, afkomstig uit Taiwan, ten slotte startte een distributiecenter en verkoopkantoor in Spijkenisse (50 arbeidsplaatsen). Het grote aantal locatiebeslissingen onder buitenlandse bedrijven laat zien dat de economie in een aantal andere landen duidelijk aantrekt waardoor er meer bereidheid is om in het buitenland, waaronder Nederland, te investeren.

Logistieke reus DHL domineert top-5

Het Duitse DHL heeft in de eerste helft van 2004 maar liefst 4 keer een grote locatiebeslissing genomen. Behalve op - de met Xerox gedeelde - nummer 1 staat DHL in de top-5 ook op de plaatsen 4 en 5 met distributiecentra in Drachten en het Noord-Limburgse Beringe (respectievelijk 300 en 200 arbeidsplaatsen). Op nummer 3 staat Pon Equipment & Power Systems, leverancier van grondverzetmachines, dat haar activiteiten concentreert in een nieuwe vestiging in Almere (350 arbeidsplaatsen).

Nog weinig dynamiek op de kantorenmarkt

Onder de 22 locatiebeslissingen in de eerste helft van 2004 waren er slechts acht van kantoorgebruikers. Vaak ging het dan alleen om samenvoegingen van bestaande vestigingen en amper om groeibeslissingen. Naast de kantoorgebruikers DHL (9.500 m2) en Xerox (9.000 m2) was de locatiebeslissing van Rabobank Nederland voor Groningen voor haar nieuwe klantencontactcentrum (200 arbeidsplaatsen, 2.500 m2 kantoorruimte) belangrijk.

Onder bedrijfsruimtegebruikers worden meer bovenregionale locatiebeslissingen genomen. Conjunctuur lijkt daar een minder grote rol te spelen. Voorbeelden onder de veertien locatiebeslissingen - naast DHL en Pon Equipment & Power Systems in de top-5 - zijn het Ierse Walsh Western (distributiecenter in Tilburg met 200 arbeidsplaatsen en 25.000 m2) en het Amerikaanse UPS (distributiecenter in Venlo met 150 arbeidsplaatsen en 21.000 m2). Zoals gebruikelijk scoorden Brabant en Limburg hoog onder de bedrijfsruimtegebruikers: zeven van de veertien bedrijven kozen voor deze provincies.

/ / /

Noot voor de pers
Als u een toelichting op dit bericht wilt, kunt u contact opnemen met Peije Bruil, telefoon (024) 352 16 16 of (06) 52 56 79 66. E-mail: p.bruil@stec.nl.

---- --