---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoord op vragen over de verkoop P-3C Orion vliegtuigen

13-8-2004 14:54:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Van Baalen (VVD) over de verkoop van acht P-3C Orion patrouillevliegtuigen aan de Bondsrepubliek Duitsland (Kamerstuk 2030418430).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Antwoorden op de vragen van het lid Van Baalen (VVD) over de verkoop van acht P-3C Orion patrouillevliegtuigen aan de Bondsrepubliek Duitsland (nr. 2030418430 ingezonden 22 juli 2004).

1. Heeft u met de Bondsrepubliek Duitsland een principe-overeenkomst afgesloten over de verkoop van acht P-3C Orion-patrouillevliegtuigen, waarbij de opbrengst 295 miljoen euro bedraagt?

Ja, er is een principeakkoord met Duitsland gesloten. Met de brief van 20 juli 2004 heb ik de Kamer hierover geïnformeerd.

2. Zo ja, houdt het genoemde bedrag de netto-opbrengst in of moeten hiervan nog de after-sales-kosten, dan wel andere kosten worden afgetrokken?

In de prijs is een bedrag van 24 miljoen voor opleidingskosten opgenomen. Het resterende bedrag geldt als netto-opbrengst voor het materieel.

3. Wie betaalt de kosten van het Capability Upkeep Program?

De kosten van het Capability Upkeep Program zijn volledig in de met Duitsland overeengekomen prijs doorberekend.

4. Is het waar dat de opbrengst van de verkoop van de acht Orions aan Duitsland ad 295 miljoen euro hoger is dan het geraamde bedrag en, zo ja, hoeveel hoger?

6. Bent u bereid de extra opbrengsten van de verkoop van de acht Orions aan Duitsland en de eventueel extra opbrengsten van de verkoop van de vijf Orions aan Portugal te herinvesteren in de oppervlaktevloot van de Koninklijke marine, mede naar aanleiding van de uitkomsten van de toekomstvisie Koninklijke marine op basis van de motie-Van Baalen?

Elke verkoop, ook die van de Orions, komt ten gunste van het totaal van de geraamde verkoopopbrengsten. Tot dusver overschrijden de gerealiseerde verkoopopbrengsten niet de geraamde verkoopopbrengsten. Als dit uiteindelijk wel het geval is en er extra geld aan Defensie toevalt, zal door prioriteitsstelling worden bezien waaraan dat zal worden besteed.

5. Heeft u al enig zicht op de verkoop van de resterende vijf Orions aan Portugal?

Met Portugal wordt nog overlegd over de verkoop van de vijf resterende Orions.

1 de Volkskrant, 21 juli jl.

2 Motie van het lid Van Baalen c.s. (Kamerstuk 29 200 X, nr. 32)

Nieuws Nieuwsberichten