Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De Indiase grootmeester Krishnan Sasikiran is met een score van 7½ uit 9 winnaar van het 8e Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi in Vlissingen geworden. Op een zelfde aantal punten eindigden Sergey Tiviakov en Daniel Stellwagen; de als eerste geplaatste Indiër (rating 2666) had echter de meeste weerstandspunten.
Succes was er ook voor Daniel Stellwagen die zijn laatste GM-norm scoorde en dus de titel in ontvangst kan nemen, en Tea Lanchava die haar tweede IM-norm behaalde.

In het begin van het toernooi ging de meeste aandacht uit naar de nieuwe wereldkampioen Rustam Kasimdzhanov. Alle speculaties ten spijt verscheen hij op de dag voor het toernooi in Vlissingen en verzorgde hij op vrijdagavond 6 augustus een zeer geanimeerde presentatie over zijn avonturen in Tripoli.
Het werd al spoedig duidelijk dat het wereldkampioenschap en de daaropvolgende huldigingen Rustam behoorlijk uitgeput hadden. In de vierde ronde gaf hij tegen de Duitse FM Reiner Odendahl zijn eerste halfje af. Drie ronden later ging het helemaal mis. In een remise-eindspel tegen Jan Werle nam hij onverantwoorde risico's en Werle was er als de kippen bij om de wereldkampioen zijn eerste nederlaag toe te brengen. Daarmee was de Oezbeek kansloos voor de eindoverwinning en zijn missie om de eerste speler te worden die Vlissingen tweemaal alleen wint, mislukt.

Aanvankelijk in de schaduw van de wereldkampioen kende Daniel Stellwagen een goede start. Op het laatste moment aan het deelnemersveld toegevoegd wilde hij zich revancheren voor zijn slechte resultaat in Amsterdam. In de vierde ronde trof hij met zwart Yochanan Afek die hem op enkele spectaculaire offers trakteerde. De aanwezige grootmeesters geloofden er niet in en Daniel toonde aan dat ze gelijk hadden. Toen hij daarna ook nog Jan Werle versloeg en met zwart vrij eenvoudig op de been bleef tegen Sasikiran, was het duidelijk dat er iets bijzonders zat aan te komen. Hier en daar werd al gespeculeerd over een mogelijk grootmeesterresultaat.

Dat laatste was erg opmerkelijk, want Vlissingen heeft weliswaar de reputatie van het leukste toernooi van Nederland, voor normen hoefde je er niet heen. Dat misverstand van de normen zou dit jaar voor eens en voor altijd uit de wereld geholpen worden.
Toen Stellwagen in de 7e ronde ook medekoploper Merab Gagunashvili versloeg, leek de sensatie kompleet. Alleen aan de leiding en nog slechts een halfje verwijderd van de GM-titel. Dat halfje kwam er in de volgende ronde. De Deense GM Lars Schandorff drong niet al te lang aan en daarmee werd Stellwagen de jongste Nederlandse grootmeester aller tijden.
Een paar borden lager profiteerde Sergey Tiviakov stilletjes van de remise van Stellwagen. Hij versloeg met zwart Jan Werle en kwam daarmee gedeeld op kop. Bijkomend voordeel voor de winnaar van het Open NK in Dieren was, dat hij in de laatste ronde met wit tegen Stellwagen moest. Het scenario van Dieren leek herhaald te worden. Al was daar Sipke Ernst het slachtoffer. Tiviakov probeerde het 71 zetten en was vermoedelijk onderweg ergens dichtbij de overwinning, maar Stellwagen bleek in Vlissingen onverslaanbaar. De remise bracht beide spelers op 7½ punt.

Hoe verging het intussen Krishnan Sasikiran? Na een vlotte start van 5 uit 5 begon de machine te haperen. Eerst een remise tegen Stellwagen die in de slotstelling waarschijnlijk de betere kansen had. Daarna een Houdini-achtige ontsnapping tegen de Georgische GM Mchedlishvili en een plusremise tegen Middelburg-kopman Vyacheslav Ikonnikov. Met 6½ uit 8 was hij nog niet kansloos voor een topnotering, maar een ongelukkige paring voor de 9e ronde zou het hem wel heel lastig maken. Naar beneden ingedeeld worden kan erg voordelig zijn, maar is dat niet als je tegenstander dan Rustam Kasimdzhanov is en je ook nog met zwart speelt.

Zo kreeg het toernooi dan toch zijn droomfinale, al was het op bord 4. In een Siciliaanse partij sloeg omstreeks de 30e zet plotseling de vlam in de pan. Toen de kruitdampen opgetrokken waren, stond de wereldkampioen weer met lege handen en had Sasikiran de koplopers ingehaald. Op weerstandspunten bleef hij de Nederlanders ruimschoots voor en werd zo de winnaar van het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2004.

Succes was er ook voor WGM Tea Lanchava die in Vlissingen haar tweede IM-norm scoorde en de prijs daarvoor overhandigd kreeg door Sandra Roelofs, de Georgische presidentsvrouw die, op vakantie in haar geboortestreek, het toernooi bezocht om de aanwezige Georgische schakers een hart onder de riem te steken.

Tenslotte nog enkele woorden over Rustam Kasimdzhanov. De jonge wereldkampioen verdiende een beter lot. Slechts weinigen zouden gedaan hebben wat hij deed: zo snel na het wereldkampioenschap toch verschijnen in Vlissingen. Was hij dom om te komen, zoals hier en daar werd gesuggereerd? Nee, hij hield zich aan zijn belofte en verdient de hoogste vorm van respect van alle schakers.

Voor meer informatie, foto's en partijen:
http://people.zeelandnet.nl/hgroffen

voor. Successen waren er voor de Nederlanders Bianca Muhren (5 punten) en Koen Leenhouts (5,5 punten). Bianca scoorde een WGM-norm en Koen een IM-norm. De eindstand van de Stork Young Masters vindt u hier.