Novem

Energieopslagsysteem verwarmt en koelt fresiateelt

Bij fresiateler Ermstrang in Brakel is begin 2004 een systeem aangelegd van ondergrondse warmte- en koudeopslag, in combinatie met elektrisch aangedreven compressiewarmtepompen. 's Zomers wordt koud bronwater gebruikt om de kassen te koelen en warmte uit de kassen opgeslagen in de ondergrondse opslag. Indien de temperatuur van het koude bronwater te hoog is, wordt de warmtepomp bijgeschakeld als koelmachine. 's Winters werkt het systeem omgekeerd en onttrekken de warmtepompen warmte aan het grondwater om hiermee de kassen te verwarmen. De warmtepompen zijn in cascade geschakeld, zodat er steeds één bijspringt zodra een groter vermogen gewenst is. Het systeem is bovendien voorzien van een back-up, in de vorm van koelmachines en CV-ketels. Die laatste dienen tevens voor de productie van CO2, dat wordt ingezet om de groei van gewassen te bevorderen.

Energieopslag in combinatie met warmtepompen is een uitstekend alternatief voor teelten die zowel verwarming in de winter als koeling in de zomer vergen. Naast fresia gaat het bijvoorbeeld om amaryllis en alstroemeria. Het geschetste systeem is energiezuinig, brengt relatief weinig technische risico's met zich mee en verdient zich - door de veel lagere energiekosten - binnen een jaar of acht terug. Een vergunning is relatief makkelijk te verkrijgen, dit in tegenstelling tot conventionele koelsystemen.
De aanleg van het bijzondere energiesysteem bij bloementeler Ermstrang was een demonstratieproject in het kader van het programma Duurzame Energie in Nederland. Andere telers kunnen leren van de opgedane ervaringen. Verwey Raadgevend Technisch Bureau heeft dit project mede gerealiseerd en de projectgegevens kunt u opvragen via www.vrtb.nl en mailen naar info@vrtb.nl

Het eindrapport is digitaal verkrijgbaar.