Ingezonden persbericht


Persbericht

Aviodrome neemt nieuwe stap in Jumbo-project:

Boeing 747 voor demontage naar Fokkerterrein

Luchthaven Lelystad, 16 augustus 2004 - Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome gaat dinsdag 17 augustus om 13:00 uur haar Boeing 747 verslepen van een KLM hangaar naar het voormalige Fokker-complex. Deze verhuizing is een volgende stap op weg naar de demontage en het transport van het vliegtuig naar het Nationaal Luchtvaart-themapark Aviodrome op vliegveld Lelystad.

Stapje voor stapje

Het letterlijk en figuurlijk grootschalige project van de Aviodrome gaat een nieuwe fase in. Nadat de machine opnieuw gespoten is door de KLM-'paintshop' is er door vrijwilligers en KLM-techneuten hard gewerkt om de 747 transportklaar te maken. Inmiddels zijn de gehele motorgondels gedemonteerd. Dit is noodzakelijk omdat een vliegtuig van deze omvang nog nooit op het Fokkerterrein is geweest en men verschillende hindernissen moet nemen.

Spannend

Al met al wordt de verhuizing naar het Anthony Fokker Businesspark een spannende operatie. De Luchthaven Schiphol heeft haar medewerking verleend door een hek te verwijderen zodat de Boeing 747 het terrein kan binnenrollen. De motorgondels zijn verwijderd omdat de vleugel over een heuvel heen zal gaan en de motorgondels deze dreigen te raken. Er wordt verwacht dat de taxibaan het 150 ton (!) zware vliegtuig zal kunnen dragen. Ook wordt het passen en meten om de draai naar het platform goed te maken. Het transportbedrijf Koninklijke Saan zal de actie coördineren en heeft met alle risico's rekening proberen te houden. Er zijn zelfs rijplaten gelegd als noodtaxibaan en er is een lichtmast verwijderd om de machine op haar plaats te krijgen. Een zware KLM-trekker zal het vliegtuig, dat zelf niet meer kan remmen, verslepen.

Al ¤ 225.000 ontvangen

De fondsenwerfactie van de Aviodrome loopt redelijk, er is nu meer dan 1/3 van de benodigde 600.000 euro binnen. De Aviodrome heeft de hele operatie in stappen verdeeld en indien de fondsen beschikbaar zijn wordt een nieuwe stap gemaakt met deze keer de verhuizing naar het Fokkerterrein als resultaat.

Jumbo's Touchdown

De Aviodrome doet een beroep op iedereen die het belang van de Jumbo voor onze culturele erfenis inziet: voor het behoud is bijna ¤ 600.000,- nodig, waarvoor de publieksactie 'Jumbo's Touchdown' is georganiseerd. Alle particuliere donateurs doen (vanaf ¤ 25,-) mee aan een fantastische prijsvraag, met als hoofdprijs een reis naar de Boeing-fabriek in Seattle. Donateurs krijgen (vanaf ¤ 50,-) ook een bijzonder bedankje: een speciaal voor de actie gemaakt bureaumodel van de Boeing 747 PH-BUK t.w.v. ¤ 20,-, of (vanaf een donatie van ¤100,-) een grote bouwplaat van de Jumbo PH-BUK, die eveneens speciaal voor deze actie is ontworpen. Donateurs van ¤ 1000,- of meer ontvangen als dank een groot massief houten bureaumodel van een KLM Jumbo-Classic, t.w.v. zo'n ¤ 200,-. Wilt u helpen? Stort uw donatie, o.v.v. uw naam en adres, dan op rekening 30 25 63 490 t.n.v. Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Lelystad. Meer informatie over de actie 'Jumbo's Touchdown' is te vinden op www.aviodrome.nl of te krijgen via 0900-aviodrome (0900- 2846376; 25 ct.p.min.).

Noot voor de pers,