.3VO

3VO: Kinderen veilig zelfstandig naar school

3VO-campagne 'De scholen zijn weer begonnen' start maandag 16 augustus

Kinderen moeten zelfstandig en veilig door het verkeer kunnen gaan. Met deze inzet start 3VO maandag 16 augustus haar campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.
Aan automobilisten wordt nadrukkelijk gevraagd te letten op hun eigen verkeersgedrag. De bereidheid van autobestuurders om rekening te houden met kinderen speelt immers een grote rol in het veilig en zelfstandig op weg kunnen gaan van schoolgaande kinderen. De scholen in Midden-Nederland starten dit jaar als eerste met het nieuwe schooljaar. Voor hen is de zomervakantie voorbij. Regio Noord begint een week later op 23 augustus en regio Zuid volgt op 6 september.

Elk jaar zijn er anderhalf miljoen kinderen onderweg naar en van school. De route loopt vaak langs drukke en gevaarlijke wegen met veel snelverkeer. Na een lange vakantieperiode moet iedereen weer even wennen aan het verkeer, ook kinderen. Daarom is het belangrijk dat automobilisten niet alleen de campagnespandoeken opmerken, maar ook bereid zijn om rekening te houden met kinderen en te accepteren dat kinderen zich soms onvoorspelbaar kunnen gedragen. Extra alertheid en voorzichtigheid van automobilisten gedurende de eerste maanden van het schooljaar draagt bij aan het zelfstandig en veilig naar school gaan van kinderen.

Het verkeer in ons land eiste vorig jaar het leven van 71 kinderen tot en met 15 jaar. In hetzelfde jaar raakten er ongeveer 2.500 kinderen in dezelfde leeftijdsgroep ernstig gewond. Dit betekent dat er elke week een kind niet meer thuis komt en dat 50 kinderen gewond het ziekenhuis ingaan.

Tot en met oktober zullen spandoeken en posters in de buurt van drukke schoolroutes worden gehangen in het kader van 'De scholen zijn weer begonnen'. Gedurende de campagneperiode worden animatiespotjes uitgezonden via de jeugdzender van Z@ppelin. Daarnaast attendeert een radiospot de automobilist erop dat de scholen weer begonnen zijn. De radiospot is ook te horen en te downloaden op
www.3vo.nl/descholenzijnweerbegonnen

Noot voor de redactie,