PERSBERICHT
KENDRION N.V.

KENDRION MAAKT VERKOOP AUTOMOTIVE PLASTICS BEKEND


- Overeenkomst inzake verkoop Automotive Plastics getekend
- Strategische herpositionering van de activiteiten
- Constructief overleg met financiële stakeholders gericht op herstel financiële positie

Verkoop van Automotive Plastics

In aansluiting op het eerdere persbericht d.d. 25 mei jongstleden maakt Kendrion bekend dat de overeenkomst aangaande de verkoop van Automotive Plastics aan een internationale groep is getekend op 14 augustus jongstleden. De desinvestering van Automotive Plastics is onderdeel van de strategie van Kendrion gericht op specifieke en goed renderende kernactiviteiten in de business-to-business markt, waar het reeds leidende niche-posities heeft of kan behalen, en om de schuldenpositie te reduceren. De opbrengst van de transactie is circa EUR 30 miljoen. De transactie resulteert in een boekverlies van EUR 9,0 miljoen, inclusief de operationele verliezen tot aan de afronding van de transactie, naar verwachting binnen de komende weken. De desinvestering betreft, zoals eerder gemeld, activiteiten in Duitsland, Portugal, Spanje en Tsjechië, die met 1.800 werknemers een omzet van EUR 240 miljoen genereren.

Strategische herpositionering

Met de verkoop van Automotive Plastics is een belangrijke stap gezet in de uitvoering van de eerder aangekondigde strategie gericht op rendementsherstel. De volgende stap in dit proces is de herpositionering van Kendrion in twee divisies: Industrial Components en Distribution Services. De nieuwe divisie Industrial Components bestaat uit Electromagnetic Components en Metal Components (het overgebleven deel van de voormalige Kendrion Automotive divisie). De divisie Distribution Services bestaat naast de Vink groep uit de Fastening groep en Servico. De nieuwe structuur stelt Kendrion in staat zich scherper te focussen op haar nichemarktleiderschap in de business-to-business markt.

Kendrion heeft sterke marktposities met aantrekkelijke groei- en rendementsperspectieven in de niche-markten waarin Industrial Components opereert. Door haar innovatiekracht, engineering capaciteiten en technisch leiderschap is Kendrion Industrial Components goed gepositioneerd voor verdere groei in geselecteerde markten, waar ze nummer 1 of 2 posities wil innemen. Met haar niche-strategie blijft Kendrion zich richten op het opbouwen van kritische massa en het uitbreiden van haar geografische spreiding.

Als aanbieder van systeem-oplossingen met uitstekende logistieke vaardigheden, heeft de Distribution Services divisie van Kendrion sterke marktposities in de landen waar zij actief is. De markt laat een aanzienlijk groeipotentieel zien en alhoewel Kendrion reeds een belangrijke speler is in de Europese markt, stelt ze zichzelf tot doel de Europese dekking verder uit te breiden.

Herstel financiële positie

Zoals eerder gemeld is Kendrion's financiële positie over het afgelopen jaar verslechterd als gevolg van de geleden verliezen voortvloeiend uit afwaarderingen in het boekjaar 2003. Deze verliezen, in combinatie met het hoge schuldenniveau en het additionele boekverlies op de verkoop van Automotive Plastics hebben de solvabiliteit van de onderneming sterk onder druk gezet. Het is daarom van het grootste belang dat de schuldenlast van de onderneming substantieel wordt verminderd en het eigen vermogen aanzienlijk wordt versterkt. Om dat te bereiken is de onderneming in constructief overleg met haar financiële stakeholders over een financieel herstructureringsplan. Hierin is al significante vooruitgang geboekt. Daarnaast zal Kendrion zich inzetten om haar financiële positie verder te verbeteren door het desinvesteren van overgebleven niet-kernactiviteiten, het nemen van verdere kostenmaatregelen en een strikt cash-management. Op 31 augustus 2004 zal Kendrion haar resultaten over het eerste halfjaar van 2004 bekendmaken.

Profiel Kendrion N.V.
Kendrion N.V. is een internationaal opererende onderneming met na genoemde transactie circa 3.300 medewerkers in 16 Europese landen.

Kendrion ontwikkelt en produceert componenten voor industriële afnemers en specifieke componenten voor de automotive industrie. Daarnaast is Kendrion dienstverlener op het vlak van distributie van en handel in kunststofhalffabrikaten. Karakteristiek voor Kendrion zijn gemotiveerd lokaal ondernemerschap, kwaliteitsmanagement in ruime zin en logistieke expertise.

Het aandeel Kendrion is genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam en opgenomen in de Euronext index NextPrime.

Zeist, 16 augustus 2004

De Directie van Kendrion N.V.

Voor nadere informatie:

Kendrion N.V.
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 46
3704 HD ZEIST

Tel: 030 - 699.72.50
Fax: 030 - 695.11.65
Website www.kendrion.com


---- --