Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
Foto van het ministerie van Defensie 15 aug 2004 AFSCHUW OVER DOOD NEDERLANDSE SOLDAAT

Minister-president Balkenende heeft mede namens koningin Beatrix zijn intense medeleven uitgesproken met de familieleden van de Nederlandse militair die zaterdagavond bij beschietingen in Irak is omgekomen.

'Onze gedachten zijn bij de nabestaanden', zei de minister-president in een eerste reactie. Hij voelt ook mee met de militairen die bij het incident gewond raakten en met hun familie.

Minister-president Balkenende nam met afschuw kennis van de beschieting op zaterdag 14 augustus in Ar Rumaythah. Bij de beschieting kwam een 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee om het leven.

'Dit is een grote schok voor iedereen, waarbij ik vooral ook denk aan de Nederlandse militairen in het zuiden van Irak die hun beste krachten geven om, samen met de Irakezen, vrede en stabiliteit in Al Muthanna te brengen', aldus de minister-president. 'Dit werk is, zoals ook nu weer blijkt, zeker niet zonder risico's. Alle inspanningen zijn en blijven erop gericht om die risico's tot een minimum te beperken.'

'De overgrote meerderheid van de Irakezen stelt de activiteiten van onze mensen zeer op prijs. Dat werk moet daarom ook worden voortgezet. Dit was geen aanslag door het Irakese volk, maar een aanslag door individuen die door hun destructieve optreden proberen om de wederopbouw van Irak te frustreren. Voor terreur willen en zullen wij niet wijken. Wij geven voluit steun aan onze militairen, die voortgaan met de wederopbouw, samen met de vele andere landen die zich inzetten voor de toekomst van Irak, en samen met de Irakese bevolking', aldus de minister-president.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht ministerie van Algemene Zaken (pdf)

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst