Ingezonden persbericht

Nijmegen 6 augustus 2004

PERSBERICHT

Bach en Italië, vice versa

NIJMEGEN- Op dinsdag 17 augustus geeft de Nijmeegse organist Joost Langeveld een concert in de Sint Stevenskerk. Met het programma Bach en Italië laat Langeveld horen dat de grootmeester J. S. Bach veel inspiratie putte uit werk van zijn Italiaanse voorgangers en dat Italiaanse componisten van later tijd op hun beurt Bach als groot voorbeeld zagen. Het concert begint om 20.30 uur; de toegang bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met pas-65, studentenkaart CJP en Nijmegenpas.

Langeveld neemt de luisteraar eerst mee naar wereld van de oude Italiaanse orgelmuziek. Op het koororgel speelt hij werken van onder meer Merula en Pasquini en neemt daarbij een greep uit de destijds populaire genres: dansmuziek, variaties en het zeer veel gebruikte canzone.
Daarna volgen op het König-orgel werken van Bach, die duidelijk zijn geïnspireerd door Italiaanse muziek. Een orgelbewerking van een compleet Vivaldi-concerto is wel het meest letterlijke voorbeeld hiervan. In de tijd van Bach was bewerking van andermans composities absoluut geen plagiaat. Integendeel, bewerking was juist de hoogste vorm van collegiaal eerbewijs. Bach was een groot bewonderaar van Vivaldi en dus herschreef hij diverse concerto's voor orgel, die de Italiaan oospronkelijk voor een kamermuziekensemble had gecomponeerd.
Ook in een aantal van zijn eigen composities werkt de voorliefde voor Italiaanse muziek door. Zo schreef Bach het Praeludium h-moll in de concertovorm, gebruikte hij in de Fuga h-moll een thema van de bekende Italiaanse componist Corelli en componeerde hij zelf ook een in Italië zo populair Canzona.

Op zijn beurt was Bach weer een schoolvoorbeeld voor vele componisten die na hem leefden. Zijn werk liet dan ook Italiaanse componisten van later tijd niet onberoerd. Langeveld laat dat horen met muziek van de meest bekendste Italiaanse orgelcomponist van rond 1900: Enrico Bossi. Is Resignation op.104 nr. 4 nog een typisch romantisch werk, in de slotfuga van het imposante Thème et Variations op. 115 is overduidelijk de inspiratie door Bach hoorbaar.

Joost Langeveld is huisorganist van de Sint Stevenskerk. Aan zijn virtuoze speelstijl en de fraaie registraties die hij gebruikt voor de te spelen muziek is te horen dat hij het koororgel en Königorgel als geen ander kent. Langeveld won tweemaal de eerste prijs op het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem en is vaak te horen als improvisator in de begeleiding van stomme films. Daarnaast geeft hij regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Naast zijn loopbaan als uitvoerend musicus is Langeveld docent muziekgeschiedenis en muzieksociologie aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht.

Tot en met 14 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren.vijf concerten naar keuze kosten respectievelijk ¤ 20,- en ¤ 16,- euro.

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of Joost Langeveld; 024- 3226360. Zie ook www.stevenskerk.nl/orgelkring

Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11 40
6546 RG Nijmegen