Gemeente Haarlem


9 augustus 2004
sector Stadsbeheer

204/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


17 AUGUSTUS: Stadskweektuin bij nacht

Al enkele jaren organiseert het Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef avondwandelingen door de Stadskweektuin. Dit jaar is besloten om later op pad te gaan dan gewoonlijk, namelijk om 22.00 uur. Omdat het de eerste keer is dat op dit tijdstip een wandeling wordt georganiseerd, is het zowel voor de deelnemers als voor de excursieleiders een verrassing wat de Stadskweektuin op dat late uur te bieden heeft.

De gidsen en de wandelaars gaan in het schijnsel van tuinfakkels op zoek naar het nachtelijke gedrag van planten en dieren. Bekend is dat sommige plantensoorten een slaaphouding aannemen: zo verandert bij de één de bladdracht en de ander sluit zijn bloemen. Maar er zijn ook zogenoemde nachtactieve planten. Zij laten op verschillende wijzen merken dat ze graag bestoven willen worden. Met name nachtvlinders weten de bloemen van zulke planten door de sterke geur of de oplichtende kleur feilloos te vinden. Nachtactieve insecten houden van een vochtige en niet te warme leefomgeving. De late avond en de nacht zijn voor hun ideaal. Dit maakt de kans groot dat oplettende wandelaars ook insecteneters als egels, padden en vleermuizen kunnen treffen.


Meer informatie

De excursie start op 17 augustus om 22.00 uur vanaf het torentje op de Stadskweektuin, Kleverlaan 9 te Haarlem. Deelname kost E 2,50 inclusief een kop koffie of thee. Deelnemers worden geadviseerd om een zaklamp mee te nemen. Meer informatie: tel. (023) 511 47 17.

Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl

---- --