Stadsdeel Amsterdam-Noord

Wegwijzer winkelcriminaliteit

Op dinsdag 17 augustus wordt de Wegwijzer Winkelcriminaliteit uitgereikt aan de ondernemers van winkelcentrum In de Banne. Dit gebeurt door Frits Huffnagel, wethouder Economische Zaken, en Joke Peppels, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Noord. De uitreiking betekent de aftrap van de verspreiding van de Wegwijzer onder alle 6000 winkeliers in Amsterdam, een unieke actie in Nederland. Deze actie heeft als doel zoveel mogelijk Amsterdamse ondernemers te informeren over de start van een grote enquête over de ervaringen met overlast en criminaliteit. Deze enquête zal dit jaar nog plaatsvinden.

De wethouder heeft het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA) de opdracht gegeven zoveel mogelijk activiteiten te stimuleren waarbij ondernemers samenwerken met de lokale overheid, politie en justitie in het aanpakken en terugdringen van criminaliteit en overlast tegen het bedrijfsleven. Huffnagel wil de criminaliteit in winkelgebieden en op bedrijventerreinen stevig aanpakken. Criminaliteit waarvan het bedrijfsleven slachtoffer is moet worden teruggedrongen en veiligheid van ondernemers, werknemers en klanten moet worden verhoogd. In 2006 moet de criminaliteit met 25% zijn gedaald, aldus de wethouder EZ.

Het PCA is een publiekprivate samenwerking, waar vertegenwoordigers in zitten van ondernemers, de gemeente Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie. Onder leiding van veiligheidsmanager Onno Peer is het PCA in 2003 voortvarend van start gegaan. Het PCA beoordeelt continu de veiligheidssituatie in winkelgebieden en op bedrijventerreinen in Amsterdam om op basis hiervan de noodzakelijk acties te ondernemen.

De afgelopen maanden heeft de Traineepool van de gemeente Amsterdam in opdracht van Frits Huffnagel en het PCA gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid van vier winkelgebieden in Amsterdam. Eén van deze gebieden is winkelcentrum In de Banne . Naar aanleiding van dit onderzoek is ervoor gekozen om de uitreiking van de Wegwijzer in dit winkelcentrum plaats te laten vinden. De Wegwijzer zal verspreid worden in samenwerking met het ministerie van Justitie en het HBD (Hoofd Bedrijfschap Detailhandel).

De verspreiding is een concrete maatregel van het PCA bij het bieden van hulp en het geven van antwoorden op concrete vragen van ondernemers hoe om te gaan met criminaliteit en geweld. Het PCA wil tevens hiermee alle winkeliers en ondernemers oproepen tot het invullen van een stadsbrede enquête in oktober 2004. De resultaten hiervan moeten inzage geven in de objectieve en subjectieve veiligheidscijfers. Deze enquête zal verspreid worden onder 13.000 ondernemers in Amsterdam. Begin januari 2005 moeten de resultaten verwerkt zijn. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek zullen concrete maatregelen worden genomen voor bestrijding en overlast van (winkel)criminaliteit.