---

Nieuwsberichten
---

Foto: Saluut tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch monument in Den Haag (ANP FOTO/Juan Vrijdag)

Capitulatie Japan herdacht

16-8-2004 12:01:00

De capitulatie van Japan, nu 59 jaar geleden, die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog, is zondag (15 augustus) herdacht bij het Indisch monument in Den Haag. Voorafgaand aan deze plechtigheid vond de gebruikelijke samenkomst plaats in het Congresgebouw. Daar herinnerde de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Lia Folmer, er nog eens aan de oorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden niet voorbij was met de bevrijding van het juk van de Duitse heerschappij "1945 mag naar menselijke maat lang geleden zijn, voor ons () is het als gisteren.

Bij het gedenkteken werden s middags kransen gelegd door organisaties en particulieren. Namens de regering deden premier Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Bot dit. Laatstgenoemde heeft zelf een Indisch verleden. Hij zat als kleine jongen met zijn moeder in een interneringskamp, zijn vader verrichtte dwangarbeid aan de beruchte Birma-Siam spoorweg.

Tijdens de ceremonie droeg de actrice Wieteke van Dort een gedicht voor. De 17-jarige scholiere Diane Oosterholt hield een voordracht.

Nieuws Nieuwsberichten