Gemeente Dongeradeel



---

Gemeentelijke mogelijkheden in 2004 bij een laag inkomen

De gemeente biedt u een aantal regelingen biij een laag inkomen. Hier vindt u een korte uitleg van de verschillende gemeentelijke regelingen.

De collectieve aanvullende ziektekostenverzekering: een aanvullende ziektekostenverzekering (AV-Frieso) bij De Friesland Zorgverzekeraar. Hierbij krijgt u voor hetzelfde geld méér voorzieningen en hogere vergoedingen.

Vervanging duurzame gebruiksgoederen:
een bedrag aan bijzondere bijstand dat bedoeld is voor reparatie of vervanging van noodzakelijke duurzame gebruiksgoederen.

Tegemoetkoming kosten schoolgaande kinderen:
een tegemoetkoming in de kosten van schoolgaande kinderen. Bijzondere bijstand: bijstand die bedoeld is ter bekostiging van specifieke noodzakelijke kosten die u niet op andere wijze vergoed kunt krijgen en die de aanwezige draagkracht te boven gaan.

Langdurigheidstoeslag:
een toeslag voor mensen tussen de 23 en 65 jaar die langer dan 5 jaar op het minimum zitten en geen arbeidsmarktperspectief hebben. Voor deze regeling gelden een aantal specifieke voorwaarden.

Lauwerspas:
een mogelijkheid om bij tal van winkels een aanzienlijke korting te krijgen en deel te kunnen nemen aan zeer voordelige dagtochten. Daarnaast een mogelijkheid om via de Geld Terug Regeling kosten te declareren van o.a. contributies en lidmaatschappen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen:
een mogelijkheid om geheel of gedeeltelijk kwijtschelding te krijgen van de gemeentelijke belastingaanslag.

Wanneer komt u in aanmerking?

* u bent inwoner van de gemeente Dongeradeel
* uw inkomen is beneden 110% van het voor u geldend sociaal minimum. Het gaat hierbij niet alleen om mensen met een bijstandsuitkering, maar ook om huishoudens met een niet te hoog ander inkomen! Bij de vergoeding voor duurzame gebruiksgoederen geldt dat u gedurende een periode van 3 jaar een inkomen tot 100% van het minimumloon moet hebben ontvangen. Bij de langdurigheidstoeslag geldt dat u 5 jaar onafgebroken tot 100% van het minimumloon moet hebben ontvangen. Bij kwijtschelding gemeentebelasting geldt dat een inkomen tot 100% van de bijstandsnorm buiten beschouwing blijft.
* uw vermogen is lager dan 5.065,- (alleenstaande) of 10.130,- (echtparen en eenoudergezinnen). Van het vermogen in een eigen woning kan 42.700,- buiten beschouwing worden gelaten. Bij kwijtschelding gemeentebelasting gelden andere vermogensgrenzen. Bij de Lauwerspas is uw vermogen niet van belang.

Belangstelling?
Als u belangstelling heeft voor deze mogelijkheden dan kunt u s ochtends informatiepakketjes met aanvraagformulieren aanvragen of afhalen bij de balie van Sociale Zaken. De balie is open van 9.00 - 12.00 uur, tel. (0519) 298 891.
Als u twijfelt of u ergens voor in aanmerking zou kunnen komen, schroom dan niet om contact op te nemen. Wij verstrekken u graag nadere informatie!

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Vergoeding voor duurzame gebruiksgoederen
Inwoners van de gemeente Dongeradeel die een zelfstandige huishouding voeren en drie jaar of langer een inkomen tot 100% van de geldende bijstandsnorm hebben ontvangen kunnen in 2004 op vertoon van een nota tot maximaal 340,- per jaar bijzondere bijstand aanvragen voor reparatie of vervanging van noodzakelijke duurzame gebruiksgoederen. De vergoeding kan worden verstrekt voor een wasmachine, koelkast, stofzuiger, kooktoestel, tv, radio, eethoek, zithoek, bed, vloerbedekking, gordijnen, naaimachine en fiets. Als u voor een bepaald duurzaam gebruiksgoed een uitkering heeft ontvangen kunt u de eerste 7 jaar geen vergoeding meer voor dit goed krijgen.

Tegemoetkoming voor kosten van schoolgaande kinderen U kunt voor een tegemoetkoming in de kosten van uw schoolgaande kinderen van 4 t/m 17 jaar in aanmerking komen als u een inkomen hebt tot 110% van de geldende bijstandsnorm. Hier geldt dus niet de termijn van drie jaar. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor alle kosten die verband houden met het naar school gaan van kinderen. Te denken valt aan schoolgeld, boekengeld, schoolbenodigdheden, aanschaf en onderhoud fiets, gymkleding, regenpak, tas, etc. De bedragen voor gezinnen met schoolgaande kinderen zijn 45,00 per kind per jaar (4 tot 12 jaar) of 68,00 per kind per jaar (12 tot 18 jaar). Voor beide mogelijkheden geldt dat van uw vermogen een bedrag van 5065,- (alleenstaande) of
10.130,- (echtparen en eenoudergezinnen) kan worden vrijgelaten. Van het vermogen in een eigen woning kan 42.700,- worden vrijgelaten.