Gemeente Oirschot

Gezond en veilig wonen: Schoon drinkwater, ook voor de kleine

We hebben in Nederland gelukkig heel schoon drinkwater. Alleen legionella en loden leidingen kunnen in bepaalde situaties de kwaliteit van het water in gevaar brengen. Let daarom op een aantal zaken.

Leidingen doorspoelen na vakantie

Bent u langer dan een week weggeweest? Dan is het raadzaam direct bij terugkomst alle kranen (warm en koud) een minuut open te zetten. Zo spoelt u het water weg dat tijdens uw afwezigheid in de leidingen heeft stilgestaan. Hierin hebben bacteriën de kans gehad zich te vermenigvuldigen. Dit kan ongezond zijn. Het gevaarlijkst is de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Besmetting kan alleen gebeuren door het inademen van waterdruppeltjes waarin legionella zit. Dus waterdamp. Dompel de douchekop daarom onder in een emmer met water en ventileer goed.

Warm water ècht warm

Staat de boiler of combiketel wel heet genoeg afgesteld? Als het water wordt verwarmd tot 60 graden of meer, is er niets aan de hand. Is het echter minder dan 60 graden, dan krijgen bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen. Ook hier is legionella weer het grootste gevaar voor uw gezondheid.

Loden leidingen en uw baby

Heeft u een baby die flesvoeding krijgt? Dan is drinkwater uit loden leidingen voor uw kleine af te raden. Gebruik in dat geval het eerste jaar bronwater voor het bereiden van flesvoedingen en drinken. Geeft u borstvoeding, dan kunt u zelf wel gewoon water uit de kraan blijven drinken. Loden leidingen komen alleen voor in huizen van voor 1960. Veel loden leidingen zijn al gesaneerd, maar niet in alle huizen is dit het geval. Overigens is het gezondheidsrisico van lood in drinkwater erg klein. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat teveel lood in het babylichaam kan leiden tot een lagere intelligentie en gedragsverandering. Wilt u loden leidingen in uw woning vervangen, dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van het ministerie van VROM.

Meer informatie over legionella, loden leidingen en de subsidieregeling vindt u op www.vrom.nl en www.minvws.nl.