Politie Haaglanden

Burgers blij met aanpak scooteroverlast

Haaglanden 17-08-2004 - 1344 bekeuringen tijdens scootercontroles

Op 21 juni is Politie Haaglanden gestart met de actie Brom Normaal. De actie heeft twee doelstellingen; in de eerste plaats wordt de verkeersveiligheid bevorderd, in de tweede plaats de scooteroverlast aangepakt. Op verschillende locaties in de regio zijn na ruim twee maanden 1040 scooters staandegehouden en zijn er 1344 bekeuringen uitgeschreven. Als een scooter wordt staande gehouden, wordt gecontroleerd of de berijder beschikt over de juiste papieren, hoe het rijgedrag is, of het frame- en typenummer klopt van de scooter en of de constructiesnelheid juist is. In 35 procent van de staandehoudingen blijkt de scooter te zijn opgevoerd. Op de tweede en derde plaats volgen respectievelijk het rijden zonder geldige papieren (bromfietscertificaat, verzekeringsbewijs, bij bijna 30 procent van alle staandehoudingen) en het rijden zonder helm (in 7% van alle gevallen). Inmiddels zijn er 54 misdrijven geregistreerd (diefstal en/of valse frame of motornummers) en 14 scooters zijn in beslag genomen.

De pakkans wordt door de scooterrijders als groot ervaren, waardoor inmiddels de overlast in de buurt lijkt af te nemen. Ook bij bewoners leeft de actie: een paar duizend burgers hebben in een enquête hun mening gegeven over scooteroverlast en Brom Normaal. 29 procent van alle enquêtes kwam al retour. Een bovenverwachting hoge respons, waarin bewoners hun mening geven over de Brom Normaalactie en scooteroverlast. De eerste resultaten van de enquête tonen dat 96 procent van de respondenten aangeeft de actie zinvol te vinden. Meer dan een kwart van de bewoners heeft de politie daadwerkelijk zien controleren. 66 procent vindt de scootercontroles effect hebben, 67 procent heeft over de scooteracties gehoord of gelezen. 73 procent vindt het zinvol dat de politie hen informeert over controles bij hen in de buurt, 54 procent snapt waarom de politie de controles van te voren aankondigt.

Veel bewoners gaven suggesties en droegen locaties aan waar zij willen dat de politie ook scootercontroles houdt. Dit laatste wordt, indien mogelijk meegenomen tijdens de actie. Op 8 oktober vindt de laatste Brom Normaal scootercontrole plaats. Meer informatie over Brom Normaal? Kijk op www.politie.nl/haaglanden onder de banner scootercontroles