Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
Afbeelding van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 16 aug 2004

Geen extra maatregelen na terreurdreiging

Het kabinet ziet geen aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen of aanvullende maatregelen in Nederland te treffen naar aanleiding van terreurdreigingen op internet. De overheid neemt de dreiging wel serieus.

Minister Remkes (BZK) zei dat in reactie op een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) naar de dreigementen aan Nederland van de groepering al-Tawhid op internet. De AIVD heeft in het onderzoek naar de berichten contact gelegd met enkele zusterdiensten.

De overheid neemt iedere dreiging tegen Nederland serieus, dus ook deze dreiging. Het dreigement past in het terroristische dreigingsbeeld dat we sinds de vreselijke aanslagen in Madrid van 11 maart in ons land kennen, zei minister Remkes in een verklaring.

De groep al-Tawhid heeft via dezelfde website in het verleden al vaker soortgelijke dreigementen geuit tegen andere landen die in Irak aanwezig zijn. 'Van een directe relatie tussen deze dreigementen en concrete acties of aanslagen in Europa is tot op heden niets gebleken', aldus Remkes. 'De regering ziet op basis van de uitkomsten van het onderzoek op dit moment geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen of aanvullenden maatregelen in ons land te treffen.'
© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst