Gemeente Helmond


Toekomstvisie verwoord in Stads(re)visie

In het voorjaar van 2000 is door de Helmondse gemeenteraad een Stadsvisie vastgesteld. In deze Stadsvisie staat de toekomstvisie van Helmond tot het jaar 2010. Deze Stadsvisie was een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op geld uit de grotestedenbeleidpot van het Rijk.
Anno 2004 was het nodig om de Stadsvisie te actualiseren, oftewel te 'reviseren' voor de periode 2005-2015. De horizon is dus vijf jaar opgeschoven. De Stads(re)visie Helmond 2015 is op 7 juli 2004 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin kunnen lokale en regionale burgers, organisaties, instellingen, marktpartijen en bedrijven lezen waar Helmond voor wil gaan.

Stads(re)visie Helmond 2015
Helmond blijft tot 2015 verder werken aan de ambities zoals deze staan in de Integrale Stadsvisie 2010. De stad moet doorgroeien, maar met behoud van wat er is. En waarbij de groei ook ten goede moet komen aan de Helmonders die er sociaal-economisch en maatschappelijk minder goed voor staan.
Hierbij is het de kunst om aan te sluiten bij potenties van de stad. En om gebruik te maken van het organiserend vermogen van de mensen die er wonen, werken en verblijven.
Om de ambities waar te kunnen maken, moet Helmond keuzes maken. Niet alles wat de stad wil is daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Daarvoor ontbreekt het aan tijd, capaciteit en geld. Daarom heeft Helmond de volgende vijf prioriteiten moeten stellen:
* jeugd en onderwijs (inclusief schooluitval);
* sociale participatie, integratie en gedeelde verantwoordelijkheid;
* veilige, schone en duurzame leefomgeving;
* centrumontwikkeling en stadsmarketing;

* doorgroei van de stad met het accent op wonen, economie en werkgelegenheid.

Om het rendement van het beleid en de inspanningen te vergroten is daar als zesde prioriteit toegevoegd:

* het versterken van het realiseringsvermogen.

In de
Stads(re)visie Helmond 2015 worden bovengenoemde prioriteiten toegelicht, evenals de sterke en zwakke punten, kansen, bedreigingen en ambities.

Integrale Stadsvisie Helmond 2010
U kunt hier de Stadsvisie 2010 downloaden. Deze is in het voorjaar van 2000 vastgesteld. Inmiddels is deze visie bijgesteld, waarbij de horizon verlegd is naar 2015 (zie hierboven).

Onderliggende kadernota's
In de Stads(re)visie Helmond 2015 worden de speerpunten van beleid verwoord. De nadere uitwerking is terug te vinden in verschillende kadernota's die in ontwikkeling zijn, zoals het Algemeen Structuurplan, het Lokaal Sociaal Beleidsplan en het Economisch Beleidsplan. Met betrekking tot het thema veiligheid wordt het Integraal Veiligheidbeleidsplan 2001-2004 zonodig bijgesteld.

Meerjarenontwikkelingsprogramma 2005-2009
De Stads(re)visie en hierboven genoemde kadernota's leveren de ingrediënten voor het Meerjarenontwikkelingsprogramma 2005-2009. Hierin staat welke stappen Helmond wil zetten om het streefbeeld in de Stads(re)visie te kunnen bereiken.