Sociale Verzekeringsbank

SOCIALE VERZEKERINGSBANK

SVB eerste zbo met internetkeurmerk Drempels weg

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is het eerste zelfstandig bestuursorgaan dat voor haar website het keurmerk Drempels weg heeft gekregen. Dat betekent dat de site goed toegankelijk is voor mensen met een handicap. In Nederland zijn er tot nu toe slechts 26 websites die daaraan voldoen.

Voor veel mensen met een handicap betekent internet een grotere mate van zelfstandigheid, als de sites tenminste voor hen toegankelijk zijn. Veel sites hebben weinig oog voor de wensen en behoeften van gehandicapten. De SVB vindt het belangrijk ook voor die doelgroep toegankelijke dienstverlening te bieden. De site van de SVB is nu voor iedereen toegankelijk, omdat er bijvoorbeeld beschrijvende teksten staan bij afbeeldingen. Met bepaalde programma's worden die opgelezen, zodat slechtzienden weten wat daar staat. Te kleine en bewegende links naar andere pagina's zijn taboe. De navigatie is makkelijk gehouden. En in de teksten wordt geprobeerd te moeilijke woorden en te lange zinnen zoveel mogelijk te vermijden.

De SVB heeft haar website onlangs compleet vernieuwd en aangepast aan de wensen van deze tijd. Bij het ontwerp en de bouw is al rekening gehouden met de voorwaarden van Drempels Weg. De SVB heeft daarvoor gekozen, omdat zij als grote publieke organisatie vindt dat haar dienstverlening toegankelijk moet zijn voor een zo breed mogelijk publiek.

Drempels Weg is een initiatief van het ministerie van VWS. Het initiatief wordt uitgevoerd door het Landelijk bureau toegankelijkheid. De site van de SVB is getest door de Stichting Accessibility. Die bepaalt of het keurmerk wordt afgegeven. Een logo op de homepage van www.svb.nl geeft aan dat de site het keurmerk heeft.

Sociale Verzekeringsbank
De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Ze voert onder meer het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag en het persoonsgebonden budget uit voor klanten in binnen- en buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa 27,5 miljard euro uit aan ruim 4,6 miljoen klanten.

Noot voor de redactie,