Gemeente Hengelo

Mededelingen 17 augustus 2004, week 34
Collecte Bestemmingsplannen (raster) Balies gesloten Wet milieubeheer Raadscommissies Wet geluidhinder Helemaal Hengelo Kapvergunningen Schoon drinkwater, ook voor de kleine Werk aan de weg Eigenaren fietswrakken opgelet!
Er wordt tot 23 augustus niet gecollecteerd.

Balies gesloten

In verband met de zomervakantie zijn onderstaande balies geheel of gedeeltelijk gesloten voor publiek.

Dienstbalie SBO en balie Bouwen

De dienstbalie SBO en de balie van de afdeling Bouwen zijn tot en met 20 augustus 2004 alleen op maandag, woensdag en vrijdag geopend. De balies zijn in deze periode op dinsdag en donderdag gesloten.

Wijkbeheer

De balie van de sector Wijkbeheer is tot en met 20 augustus op dinsdag en donderdag gesloten. Op de maandag, woensdag en vrijdag is de balie geopend tot 13.00 uur.

Inloopspreekuren Weidedorp en Hengelose Es

Het inloopspreekuur Weidedorp vervalt tijdens de schoolvakantie. Het Wijkservicepunt Hengelose Es blijft gewoon geopend.

Raadscommissies

De meest actuele agenda's van de raadscommissies vindt u op www.hengelo.nl, onder Bestuur & Organisatie/Bestuursagenda.

Bestuurszaken

De commissie Bestuurszaken vergadert op maandag 23 augustus vanaf 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de voorlopige agenda staan onder meer:

* Regionale samenwerking

* Eenmalige bijdrage proceskosten Veiligheid en Impuls Burgerparticipatie/ bestedingsvoorstel

* Vaststelling verordening fractieondersteuning
* Bestuurlijke samenwerking Borne- Hengelo ter uitvoering overeenkomst "samenwerkingsafspraken Borne- Hengelo d.d. 19 december 2001"

* Internationale contacten gemeente Hengelo

Ruimte en Wonen

De commissie Ruimte en Wonen vergadert op dinsdag 24 augustus vanaf 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de voorlopige agenda staan onder meer:

* Problematiek Middengebied Zuidelijke Spoorzone
* Ontwerp bestemmingsplan Wilderinkshoek

* Nota van uitgangspunten Dalmeden

* Kredietaanvraag haalbaarheidsonderzoek woningbouw 't Rot
* Wijziging Nota Wonen Hengelo

* Prioriteitsstelling 2005 toewijzing rijkssubsidie op grond van het Besluit Rijkssubsidiëring Restauratie Monumenten 1997 (B.R.R.M. 1997)

* Het toepassen van artikel 19/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het veranderen en vergroten van een restaurant en het oprichten van een dienstwoning met berging aan de Oldenzaalsestraat 603
* Het nemen van een voorbereidingsbesluit en toepassing artikel 19/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een woning aan de Oldenzaalsestraat 509

* Het nemen van een voorbereidingsbesluit en toepassing artikel 19/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van 3 woningen op het perceel gelegen aan de Bornsedijk
* Het nemen van een voorbereidingsbesluit en toepassing artikel 19/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een bedrijfswoning aan de Landmansweg 45

* Het nemen van een voorbereidingsbesluit en toepassing artikel 19/19a WRO en art. 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een bedrijfsgebouw aan de Wegtersweg 5-21

Leefbaarheid en Jeugd

De commissie Leefbaarheid en Jeugd vergadert op dinsdag 24 augustus vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis.

Werken en Zorg

De commissie Welzijn en Zorg vergadert op woensdag 25 augustus vanaf 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de voorlopige agenda staan onder meer:

* Subsidieaanvraag verbouwings- , inrichtingskosten en exploitatie Multifunctioneel Dienstencentrum / Activiteitencentrum
* Allochtonen Subsidieprogramma 2004

* Middelen en Economie

* De commissie Middelen en Economie vergadert op donderdag 26 augustus vanaf 19.30 uur in kamer 210 van het stadhuis. Op de voorlopige agenda staan onder meer:

* Brief Best Western Star Hotel inzake invoering toeristenbelasting
* Voortgangsrapportage Focus op Personeel
* Presentatie Ontwikkelingsvisie Esrein

* Regionaal Economisch Ontwikkelingsplan voor Twente
* Aanpassing afdrachten fonds bovenwijkse voorzieningen per
01-01-2004

* Contract verhuur parkeergarage

* Beleidskader waarderen en afschrijven activa
* Client Service Plan van de accountant

Spreekrecht

Laat uw mening horen!

Veel onderwerpen die in de commissies besproken worden, zijn ook onderwerp geweest van inspraak. Het kan zijn dat uw mening niet of onvoldoende gehoord is, of dat er geen inspraak is geweest. Of misschien wilt u uw mening nogmaals laten horen, maar nu aan de Hengelose politici.

Daarom nodigt de Gemeenteraad burgers uit om hun mening over een van de genoemde agendapunten ook mondeling kenbaar te maken aan de leden van de commissie. Dit zogenoemde spreekrecht is in principe beperkt tot 5 minuten per persoon, voorafgaand aan de bespreking van het onderwerp. Als u zich van te voren meldt bij de voorzitter van de commissie en aangeeft voor welk agendapunt u komt, dan kan de voorzitter daar rekening mee houden.
Vakantiespelen
Tot en met 20 augustus vinden in onderstaande buurt- en wijkcentra en speeltuinverenigingen vakantiespelen plaats voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. De kosten bedragen 0,50 per kind voor een ochtend of een middag. Een weekkaart kost 4. Wilt u weten welke activiteiten er zijn dan belt u met Scala (telefoon 255 30 00) of met het buurtcentrum of de speeltuin.
14.00 - 15.30 uur; donderdag vanaf 15.00 uur bij Hendrik Hudson, voor niet-slapers tot 19.00 uur (telefoon 278 20 00) 15.30 uur (telefoon 242 6716)
van 14.00 - 15.30 uur, woensdagavond van 19.00 - 21.00 uur (telefoon 291 7546)

* 't Lansink, Twijnstraat 8, dagelijks van 10.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 14.30 uur, vrijdag van 10.00 - 13.00 uur (telefoon 291 42 08)
11.30 uur en van 14.00 - 15.30 uur; donderdagavond overnachten en vrijdag om 10.00 uur ontbijt en daarna naar huis (telefoon 242 14 16)
van 13.30 - 15.00 uur (telefoon 291 91 77)

* 't Noaberhoes, Van Alphenstraat 17a, dagelijks van 10.00 - 11.30 uur en van 13.30 - 15.00 uur, vrijdag van 10.00 - 13.00 uur (telefoon 291 08 43)

Zwemvierdaagse

Van 23 tot en met 26 augustus wordt in het Twentebad (Lage Weide 3) de zwemvierdaagse gehouden. Daarnaast vinden er in die periode allerlei andere leuke activiteiten plaats, zoals stoepkrijten, street dance en gym demonstraties, een spelletjesmiddag en aquarobic. De prijsuitreiking is op donderdag 26 augustus. Kijk voor meer informatie op www.twentebad.nl of bel 243 42 41.

Jeu de Boules kampioenschappen
Schoon drinkwater, ook voor de kleine

We hebben in Nederland gelukkig heel schoon drinkwater. Alleen legionella en loden leidingen kunnen in bepaalde situaties de kwaliteit van het water in gevaar brengen. Let daarom op een aantal zaken.

Leidingen doorspoelen na vakantie

Bent u langer dan een week weggeweest? Dan is het raadzaam direct bij terugkomst alle kranen (warm en koud) een minuut open te zetten. Zo spoelt u het water weg dat tijdens uw afwezigheid in de leidingen heeft stilgestaan. Hierin hebben bacteriën de kans gehad zich te vermenigvuldigen. Dit kan ongezond zijn. Het gevaarlijkst is de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Besmetting kan alleen gebeuren door het inademen van waterdruppeltjes waarin legionella zit. Dus waterdamp. Dompel de douchekop daarom onder in een emmer met water en ventileer goed.

Warm water ècht warm

Staat de boiler of combiketel wel heet genoeg afgesteld? Als het water wordt verwarmd tot 60 graden of meer, is er niets aan de hand. Is het echter minder dan 60 graden, dan krijgen bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen. Ook hier is legionella weer het grootste gevaar voor uw gezondheid.

Loden leidingen en uw baby

Heeft u een baby die flesvoeding krijgt? Dan is drinkwater uit loden leidingen voor uw kleine af te raden. Gebruik in dat geval het eerste jaar bronwater voor het bereiden van flesvoedingen en drinken. Geeft u borstvoeding, dan kunt u zelf wel gewoon water uit de kraan blijven drinken. Loden leidingen komen alleen voor in huizen van voor 1960. Veel loden leidingen zijn al gesaneerd, maar niet in alle huizen is dit het geval. Overigens is het gezondheidsrisico van lood in drinkwater erg klein. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat teveel lood in het babylichaam kan leiden tot een lagere intelligentie en gedragsverandering. Wilt u loden leidingen in uw woning vervangen, dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van het ministerie van VROM.

Meer informatie

Meer informatie over legionella, loden leidingen en de subsidieregeling vindt u op www.vrom.nl en www.minvws.nl

Eigenaren fietswrakken opgelet!

In de stalling naast het Stationsplein (de 'fietsenflat') staan veel fietswrakken die onnodig ruimte in beslag nemen. Om over voldoende vrije plaatsen te blijven beschikken worden deze fietswrakken op woensdag 25 augustus 2004 door de Nederlandse Spoorwegen verwijderd. De fietswrakken worden daarna verwerkt tot oud ijzer. Eigenaren van deze fietswrakken hebben tot en met dinsdag 24 augustus de tijd hun eigendom uit de 'fietsenflat' te verwijderen. Door het verwijderen van fietswrakken uit de 'fietsenflat' ontstaat daar meer ruimte om fietsen te parkeren. Dit past in het beleid van de gemeente Hengelo en de Nederlandse Spoorwegen om de fietsoverlast op het voorplein van het station zoveel mogelijk te beperken.

Bestemmingsplannen (raster)

Artikel 19 lid 3 WRO

Verzoeken om vrijstelling van de geldende bestemmingsplanbepalingen zijn ingediend:

* Venusstraat 145, oprichten van een buurthuis
* Landmansweg 103+105, Zaagstraat 1-11+1-13, oprichten 2 woonhuizen met 2 bedrijfshallen

* Josef Haydnlaan nabij nr. 39, plaatsen 2 verwijzingsborden
* Bankastraat 19, veranderen/vergroten woonhuis
* Meester Verbernestraat 6, oprichten woonhuis
* Torenlaan nabij nr. 64, plaatsen GSM-mast + installatie
* Anninksweg 127, veranderen/vergroten woonhuis (met afwijken beleid)

* Dinant Dijkhuisstraat 95, veranderen/vergroten woonhuis (met afwijken beleid)

De bouwplannen zijn in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bevoegd om voor bouwwerken als bedoeld in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening, vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Zij zijn in principe bereid de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstelling wordt verleend, omdat de bouwplannen (met uitzondering van Anninksweg 127 en D. Dijkhuisstraat 95) passen binnen het daarvoor gehanteerde beleid.

Ter inzage en zienswijzen

Het voornemen om vrijstelling te verlenen ligt voor een ieder van 18 augustus tot 15 september 2004 ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen dit voornemen kunt u tot 15 september 2004 schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Binnenplanse vrijstelling artikel 15 WRO
Verzoeken om vrijstelling van de geldende bestemmingsplanbepalingen zijn ingediend voor:

* Meester Verbernestraat 6, oprichten van een woonhuis
* Meester Verbernestraat 4, oprichten van een woonhuis

Burgemeester en wethouders zijn op grond van de planvoorschriften van de betreffende bestemmingsplannen bevoegd hiervoor vrijstelling te verlenen. Zij zijn in principe bereid aan dit verzoek mee te werken.

Ter inzage en zienswijzen

Het voornemen vrijstelling te verlenen ligt van 18 augustus tot 1 september 2004 voor belanghebbenden ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen het voornemen tot het verlenen van vrijstelling kunt u tot 1 september schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Lichte bouwaanvragen


* Berfloweg 228, vernieuwen serre

* Dinant Dijkhuisstraat 212, veranderen en vergroten woonhuis
* Eduard Verkadestraat 109, oprichten tuinhuisje
* Leurinkstraat 38, veranderen en vergroten woonhuis
* Lijsterweg 33, veranderen en vergroten woonhuis
* Piet Muyselaarstraat 49, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Stavangerstraat 9, plaatsen dakkapel

Reguliere bouwaanvragen

* Enschedesestraat 214, veranderen magazijn t.b.v. vuurwerkopslag
* Haaksbergerstraat 22, oprichten vijver

* Korte Smienkweg 16, veranderen en vergroten paardenstal
* Krabbenbosweg 91, plaatsen noodgebouw

* Palingstraat 19, veranderen en vergroten woonhuis
* Sloetsweg 95 - 9, inrichten winkelruimte
* Twekkelerweg 360, veranderen en vergroten carport en oprichten berging

* Uitslagsweg 86, veranderen en vergroten woonhuis
* Willem de Merodestraat 92, plaatsen lichtreclame
* Wolter ten Catestraat nabij nr. 54 A, oprichten vlonder

Ter inzage
genomen worden deze gepubliceerd. Daarna kunt u desgewenst bezwaar Planbehandeling en welstandcommissie openbaar


opnemen met de afdeling Bouwen, Stadskantoor, telefoon 245 96 52.

Bouwvergunningen
In de week van 2 tot en met 6 augustus 2004 is vergunning verleend voor:

* Deldenerstraat 143, plaatsen dakkapel

* Delhezstraat 2, veranderen en vergroten woonhuis
* Deurningerstraat 137, oprichten van 2 woonhuizen
* Enschedesestraat 152, veranderen en vergroten woonhuis
* Kopenhagenstraat 2, veranderen en vergroten woonhuis o.a. d.m.v. 2 erkers

* Molenstraat 22, plaatsen uithangbord

* Nijhuisbinnenweg nabij nr. 16, vernieuwen brug
* Uitslagsweg 93 - 13, inrichten winkelruimte
* Van Ostadestraat 8, veranderen en vergroten woonhuis
* Wilgenweg 14, veranderen en vergroten woonhuis
* Wim Kanstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis

Sloopvergunningen

In de week van 2 tot en met 6 augustus 2004 is vergunning verleend voor:

* Binnenhavenstraat 89, slopen woonhuis

* Kerkpad 8, slopen varkensschuur en opslagloods
* Klinkeweg 29, slopen woonhuis en bijgebouwen
* Smutsstraat 40, slopen 7 garageboxen

* Smutsstraat 44, slopen woonhuis
Ter inzage en bezwaar
De verleende bouw- en sloopvergunningen en de daarbij behorende Informatie

De besluiten zijn genomen in de week van 2 tot en met 6 augustus 2004. Stadskantoor.

Wet milieubeheer

Meldingen gebaseerd op uitvoeringsbesluiten artikel 8.41 Wet milieubeheer zijn ontvangen van:

* Biercafé 't Pleintje/Rootie-Tootie, Burg. Jansenplein 25, het veranderen van een inrichting met horeca activiteiten
* Wok 'n Roll, Het Plein 80, het oprichten van een wok restaurant (Besluit horeca-, sport- en recreatieinrichtingen milieubeheer)
* Bakkerij Walter Kemna, Twekkelerweg 134, het veranderen van een bakkerij

* Aldi Markt, Uitslagsweg 95-9, het oprichten van een supermarkt (Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer)
* J.L. De Vries, Industriestraat 234, het oprichten van een inrichting voor de in- en verkoop van auto's (Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer)

* Cogas Facilitair BV, de Kirweg bij nummer 1, het veranderen van een gasreduceerstation (Besluit voorzieningen en installaties milieubeheer).

De inrichtingen dienen te voldoen aan de voorschriften opgenomen in de bijlage bij de daarbij genoemde besluiten. Tegen bovenstaande meldingen op grond van de Wet milieubeheer staat géén bezwaar en/of beroep open. De meldingen met bijbehorende stukken zijn openbaar en kunnen worden ingezien bij de afdeling Milieu, Stadskantoor.

Wet geluidhinder

Verzoek vaststelling hogere waarde geluidbelasting op grond van de Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders zijn van plan een verzoek in te dienen bij Gedeputeerde Staten van Overijssel voor vaststelling van hogere grenswaarden. In dit verzoek wordt een hogere grenswaarde aangevraagd als bedoeld in artikel 50 en 85 van de Wet geluidhinder voor de geluidbelasting vanwege industrielawaai en wegverkeerslawaai op de gevels van het toekomstige ROC, gelegen in het Hart van Zuid, deelgebied Lansinkveld. Het ontwerpverzoek met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 19 augustus 2004 gedurende vier weken ter inzage bij de afdeling Milieu, Stadskantoor.

Opmerkingen

Opmerkingen inzake het ontwerpverzoek kunnen door een ieder gedurende bovengenoemde termijn schriftelijk worden ingediend bij het College van B en W. Indien daarom wordt verzocht, wordt een openbare hoorzitting gehouden op maandag 30 augustus om 10.00 bij de afdeling Milieu, Stadskantoor. U kunt dit telefonisch kenbaar maken op telefoonnummer 245 96 57.
In de week van 4 tot en met 10 augustus 2004 zijn kapvergunningen
* 3 vlieren in de Fie Carelsenstraat, ter hoogte van huisnummer 42.
* 8 bolesdoorns in de Jacques Urlusstraat, ter hoogte van huisnummer 29 en 39, rondom de woningen. Herplant (rectificatie): 4 zuilessen in plaats van 2.

Ter inzage en bezwaar
van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Oldenzaalsestraat

Vanaf 16 augustus zijn de volgende delen van de Oldenzaalsestraat afgesloten:

* vanaf de Wemenstraat tot voorbij de Paul Krugerstraat: gereed half november;

* halverwege de Kortenaerstraat tot en met de Oude Postweg: gereed half november;

* kruispunt Händelstraat-Hasselerbaan: gereed half november.

Algemene omleidingen

Tijdens deze werkzaamheden gelden de volgende omleidingen:
* Vanuit Enschede richting Delden/Borne: Enschedesestraat-Wolter ten Catestraat-Veloursstraat-Industrieplein-Marskant-Deldenerstraat/Bo rnsestraat.

* Vanuit Enschede richting Oldenzaal: Wolter ten Catestraat-Anninksweg-Bergweg-Beethovenlaan-Sloetsweg-Deurningerst raat-Westelijke Esweg-Hasselerbaan.

* Vanuit Oldenzaal richting Delden/Borne/Enschede: Hasselerbaan-Westelijke
Esweg-Deurningerstraat-Sloetsweg-Dennenbosweg-Mr. P.J. Troelstrastraat/Bornsestraat en naar Enschede verder via Marskant-Industrieplein-Veloursstraat-Wolter Ten Catestraat-Enschedesestraat.

* Vanuit Borne richting Oldenzaal: Bornsestraat-Mr. P.J. Troelstrastraat-M.A. de Ruyterstraat-Deurningerstraat-Westelijke Esweg-Hasselerbaan.

* De Algemene begraafplaats in de Oldenzaalsestraat is bereikbaar vanaf de kruising Sloetsweg/Deurningerstraat via de Sloetsweg en Oldenzaalsestraat.

* De route via de Oude Molenweg naar de Deurningerstraat is dus gestremd!

Kortenaerstraat-Oude Postweg

Tijdens de werkzaamheden blijft verkeer vanaf de Kortenaerstraat richting Oude Molenweg mogelijk. Er is echter geen verkeer mogelijk vanaf de Oude Molenweg richting Deurningerstraat v.v.. In het gedeelte van de Koekoekweg tussen de Oldenzaalsestraat en de Oude Postweg vervalt tijdelijk het éénrichtingverkeer, zodat de Oude Postweg goed bereikbaar blijft. Verder geldt in de Koekoekweg vanaf de Oude Postweg tot aan de Oldenzaalsestraat een parkeerverbod. Er is eveneens een parkeerverbod ingesteld op de Oude Postweg ter hoogte van de huisnummers 32 tot en met 36. Zo ontstaat voldoende ruimte voor vrachtverkeer om vanaf de Oude Postweg linksaf de Koekoekweg in te rijden. Deze verkeersmaatregelen en dus ook de parkeerverboden duren tot medio november van dit jaar. Hierover zijn afspraken gemaakt met winkeliers en bedrijven.

Händelstraat-Hasselerbaan

Deze fase is in tweeën geknipt om de wijk Klein Driene goed bereikbaar te houden. In beide fases wordt slechts aan een zijde van de straat gewerkt. In de eerste fase wordt gewerkt aan de noordelijke kant van de Oldenzaalsestraat, dus de weghelft "stad in". Dit duurt tot 1 oktober 2004. Er blijft dan verkeer via de Hasselerbaan naar de Händelstraat richting stad mogelijk, maar niet rechtstreeks vanuit de richting Oldenzaal naar de Händelstraat. Er komt een tijdelijke fietsoversteek. In de tweede fase wordt vanaf 1 oktober de zuidelijke weghelft onder handen genomen en is verkeer via de Oldenzaalsestraat zowel stad uit als stad in mogelijk.

Er kan dan niet de Händelstraat worden ingereden. Dit duurt tot half november.

Paul Krugerstraat en halverwege Kortenaerstraat: mogelijk uitgesteld

Er ligt een voorstel van het College van B en W bij de Gemeenteraad om de start van de werkzaamheden tussen de Paul Krugerstraat en halverwege de Kortenaerstraat uit te stellen tot januari 2005 in plaats van half november 2004. Winkeliers en bedrijven hebben hierom verzocht in verband met de drukte rondom de feestdagen. Dit zou namelijk betekenen dat vanaf half november tot januari 2005 geen enkel gedeelte van de Oldenzaalsestraat afgesloten is. De Gemeenteraad zal hierover op 7 september een besluit nemen. Als tot uitstel wordt besloten zullen de werkzaamheden van dit gedeelte uiteraard later, mei 2005, worden afgerond.