Artsen zonder Grenzen


AzG biedt hulp na aanval op vluchtelingenkamp op grens met Burundi dinsdag 17 augustus 2004

Bij een aanval op een vluchtelingenkamp op de grens van Burundi met de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn eind vorige week meer dan 150 mensen gedood. Ruim honderd mensen raakten gewond. AzG behandelt gewonden, verleent psychische hulp en heeft geholpen bij het bergen van de lichamen.

Het kamp is gevestigd in Gatumba, ongeveer twintig kilometer ten westen van de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, en op slechts vier kilometer van de DRC. Op het moment van de aanval waren er zo'n 870 mensen aanwezig in het kamp; voornamelijk mensen die horen bij de etnische groep van de Banyamulenge. Zij zijn de DRC ontvlucht na een golf van geweld eerder dit jaar.

De aanvallers, blijkbaar gekleed in uniformen, staken gebouwen waar de vluchtelingen lagen te slapen in brand. In andere gebouwen werden mensen door geweerschoten gedood, maar ook door handgranaten en machetes.

Ik heb nog nooit zoiets gezien, vertelt Véronique Parque, verantwoordelijk voor de projecten van AzG in Burundi. Zij was zaterdag, enkele uren na de aanval, in het kamp. Zowat de helft van alle gebouwen was platgebrand en sommige lichamen waren nog aan het branden. Het was een beangstigend tafereel.

Zaterdagochtend werden de gewonden overgebracht naar enkele lokale medische centra, waar AzG de toestand van de patiënten op de voet volgt. In het AzG centrum voor oorlogsgewonden in Bujumbura worden 23 gewonden verzorgd. Acht zwaargewonden werden onmiddellijk geopereerd.

Samen met een team van het Rode Kruis hebben medewerkers van AzG de lichamen van de slachtoffers geborgen.

AzG verleent ook psychische bijstand. Een team van psychologen van AzG en andere organisaties is permanent aanwezig en zorgt voor de opvang van vluchtelingen die getraumatiseerd zijn geraakt.

We kennen de identiteit van de daders van de massamoord niet, zegt Luc Nicolas, coördinator voor AzG in de regio, maar de aanval was zeker gericht!

AzG werkt niet permanent in het kamp van Gatumba, omdat er voldoende medische voorzieningen zijn in Bujumbura.

---