Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

17-08-2004
Evenementen en gebruiken van drinkwater

In de afgelopen tijd zijn er bij de sector Brandweer & Veiligheid diverse verzoeken binnengekomen van burgers en instanties of de brandweer behulpzaam wilde zijn bij het vullen van een bassin, een zwembad of voor een waterglijbaan voor een buurtfeest. Soms worden deze verzoeken ook rechtstreeks gedaan aan leden van de vrijwillige brandweer.
Helaas mag de brandweer hier geen medewerking aan verlenen. Het is de brandweer niet toegestaan om, zonder dat er sprake is van een calamiteit of een oefening, gebruik te maken van ondergrondse brandkranen. Het vullen van bassins, zwembaden en waterglijbanen valt niet onder het oefenen van de brandweer.
Het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) voert hierin een strak beleid. Het PWN heeft de gemeente en de brandweer opgedragen maatregelen te treffen die voorkomen dat de kwaliteit van het drinkwater niet in gevaar wordt gebracht. De gemeente, en daarmee ook de brandweer, is volledig aansprakelijk voor de schade door verontreiniging en/of besmetting van het drinkwater als dit het gevolg is van activiteiten van de brandweer.
Kan er dan helemaal geen hulp worden geboden bij evenementen? Ja, die kan wel worden geboden maar dan alleen via het PWN. Een aanvraag daartoe dient te worden gedaan bij het PWN. De kosten bedragen .256,25 per keer, per dag en zijn voor rekening van de aanvrager die daarnaast een aparte rekening ontvangt voor het verbruikte drinkwater. Kan het vullen op een andere manier gedaan worden zonder tussenkomst van het PWN? Ja, en nog goedkoper ook maar dan met behulp van 1 of 2 tuinslangen op een 1 of twee waterkranen van een van de woonhuizen.