GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 17 augustus 2004 12:17
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil actie minister richting IND na kritiek Ombudsman

(17 augustus 2004)

Kamervraag
De fractie van GroenLinks stelt vragen aan minister Verdonk naar aanleiding van de kritiek van de Nationale ombudsman over de aanpak van de problemen bij de IND. Door het slechte functioneren van de IND moeten asielzoekers nog steeds erg lang wachten op uitsluitsel over hun asielverzoek. Vooral het feit dat de ombudsman van de minister nauwelijks initiatieven tot verbering ziet, is volgens de fractie ernstig. De Nationale ombudsman gaf minister Verdonk vorig jaar al een aantal adviezen om de veel te trage werkwijze van de IND te verbeteren. GroenLinks wil van minister Verdonk een garantie dat de Nationale ombudsman zijn kritiek volgend jaar niet hoeft te herhalen.

Farah Karimi
Marijke Vos


---

Schriftelijke vragen van de leden Karimi en Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de kritiek van de Nationale ombudsman over de IND Den Haag, 17 augustus 2004


1) Kent u de kritiek van de Nationale ombudsman op de werkwijze van de IND?


2) Klopt het dat de Nationale ombudsman kritiek heeft geuit op de IND omdat asielzoekers nog veel te lang moeten wachten op een beschikking op hun verzoek om een verblijfsvergunning te verlenen of te verlengen? Zo ja, wat is uw oordeel over zijn kritiek?


3) Kunt u aangeven op welke wijze u de aanbevelingen van de Nationale ombudsman van vorig jaar heeft geïmplementeerd?


4) Hoe oordeelt u over de bevinding van de nationale ombudsman dat er na een jaar nog weinig te merken is van het door u overnemen van zijn adviezen? Klopt deze bevinding?


5) Welke verdere stappen gaat u nemen om tegemoet te komen aan de herhaalde kritiek van de Nationale ombudsman?


6) Kunt u garanderen dat de IND haar werkwijze dusdanig zal aanpassen dat de Nationale ombudsman volgend jaar zijn kritiek op de IND niet hoeft te herhalen? Zo nee, waarom niet?


7) Kunt u de Kamer op de hoogte stellen van de uitkomsten van uw gesprek met de Nationale ombudsman?

'Ombudsman hekelt IND', De Volkskrant 17 augustus 2004.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -