Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 17 augustus 2004


Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Justitie


over de beveiliging van CD s


1) Kent u de signalen dat kopers van CD s steeds vaker problemen ondervinden van een te sterke kopieerbeveiliging, waardoor de CD s bijvoorbeeld in de auto niet meer af te spelen zijn?*


2) Bent u het met mij eens dat een koper van een CD ervan uit moet kunnen gaan dat hij die CD normaal kan gebruiken en derhalve in alle daarvoor bestemde spelers moet kunnen afspelen?


3) Heeft een consument recht op teruggave van zijn geld, dan wel op een vervangend, werkend exemplaar wanneer hij zich geconfronteerd ziet met een beveiliging die normaal gebruik onmogelijk maakt?


4) Bent u het met mij eens dat een koper van een CD er eveneens vanuit moet kunnen gaan dat hij voor eigen gebruik kopietjes kan maken van hele albums of losse nummers, aangezien ook dat valt onder normaal gebruik en aangezien de consument die mogelijkheid in de Auteurswet reeds sinds lange tijd expliciet wordt toebedeeld?


5) Bent u bereid om op basis van artikel 29a, lid 4 van de Auteurswet een Algemene Maatregel van Bestuur op te stellen, die ertoe leidt dat consumenten bij de aankoop van een CD verzekerd zijn van de normale werking van een CD, waardoor zij die CD naar believen kunnen afspelen en waardoor zij voor eigen gebruik kopietjes van albums en/of losse nummers kunnen maken?


6) Wat vindt u van de uitspraak van de Consumentenbond*, dat het beveiligen van CD s heilloos is, omdat op internet altijd codes zijn te vinden waarmee de beveiliging omzeild kan worden? Bent u het met mij eens dat strafrechtelijke noch civielrechtelijke handhaving van het verbod op omzeiling van technische voorzieningen een reële optie is zolang individuen op internet eenvoudig software kunnen downloaden waarmee die omzeiling kan worden voltrokken?


* zie Algemeen Dagblad, 17 augustus 2004