Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Timmer en Van Heemst over anti steekvesten voor ambulancepersoneel en eerste hulp personeel. ( (2030417980)

1
Heeft u kennisgenomen van het artikel waarin melding wordt gemaakt van de aanschaf van anti steekvesten voor personeel in de zorg? 1)

1
Ja, het artikel in het Algemeen Dagblad van 12 juli jl. is mij bekend.

2
Wat is uw oordeel over deze ontwikkeling en over het gegeven dat mensen, tijdens de uitoefening van hun werk, regelmatig te maken hebben met agressie? Was deze ontwikkeling voor u verrassend? Zo ja, had u hier geen signalen over gekregen? Zo neen, wat heeft u zelf met de signalen gedaan en wat heeft u ondernomen?

2
Ik betreur het ten zeerste dat werknemers in toenemende mate worden blootgesteld aan agressie en geweld van patiënten, cliënten e.d.
Door de aard van het werk, de omgeving waarin en de omstandigheden waaronder het werk moet worden uitgevoerd kunnen ambulancemedewerkers geconfronteerd worden met agressie en onveilige situaties. AmbulanceZorg Nederland heeft geen signalen dat het ambulancepersoneel de afgelopen jaren regelmatig te maken heeft gekregen met mishandeling en beroving.
In het kader van de stimuleringsregeling BOT (BedrijfsOpvang Teams) van het sectorfonds voor ambulancezorg (SOVAM) zijn in de sector ambulancezorg bedrijfsopvang teams (BOT's) ingevoerd. Deze teams kunnen worden ingezet voor de opvang van ambulancepersoneel na een traumatische ervaring.
Het sectorfonds voor de ambulancezorg (SOVAM) heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren naar het functioneren van de teams. Hieruit kwam naar voren dat de aanwezigheid van de BOT-teams het ambulancepersoneel een veilig gevoel geeft. Duidelijk werd ook dat ambulancepersoneel zelf een bijdrage kan leveren aan het verergeren of juist neutraliseren van een gespannen situatie. Inmiddels hebben bijna alle ambulancediensten een BOT- team. Verder wordt door de SOVAM een cursus aangeboden hoe om te gaan met agressie en verbaal geweld. Van de aangeboden cursus wordt op dit moment vooralsnog niet veel gebruik gemaakt.

Om betere arbeidsomstandigheden te creëren hebben de sociale partners, werkgevers en werknemers en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een Arboconvenant Ambulancezorg ondertekend. Meer veiligheid en gezondheid op het werk staan daarbij voorop. Een onderdeel van het Arboconvenant is het plan van aanpak waarin ook aandacht wordt besteed aan vermindering van de blootstelling van medewerkers aan psychische belasting verband houdende met werkdruk, agressie en onveiligheid.

3
Deelt u het inzicht van de ziekenhuizen dat hier beter geen ruchtbaarheid aan gegeven had kunnen worden? Zo neen, waarom niet?

3
Ik heb geen oordeel over het besluit van de ziekenhuizen om geen ruchtbaarheid te willen geven over de aanschaf van de veiligheidsvesten. De ziekenhuizen zijn hier zelf verantwoordelijk voor.

2

4
Bent u van mening dat mensen tijdens de uitoefening van hun werk in de gezondheidszorg optimale bescherming moeten genieten? Zo ja, wat kunt u daaraan bijdragen?

4
De minister van VWS moet zorgen voor duidelijke kaders waarbinnen zorginstellingen optimaal kunnen functioneren. Zorginstellingen zoals ambulancediensten en ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor een deugdelijke uitvoering van hun zorgtaken. Veiligheid, gezondheid en welzijn tijdens het werk vallen in Nederland binnen de ARBO wet. Deze kaderwet geeft geen strakke regels maar kaders voor beleid. Ieder bedrijf kan dat kader zelf invullen. Volgens de ARBO wet is de werkgever verantwoordelijk voor de bescherming van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op de werkplek. Vanuit diverse arboconvenanten waarbij ook de overheid partij is, zijn de afgelopen periode handvatten rond agressie en geweld aan instellingen aangedragen.

5
Bent u bereid in het kader van "Veilige Zorg" extra inspanningen te leveren om werken in de zorg aantrekkelijk te maken c.q. te houden?

5
Ik vind dat primair een taak van sociale partners.

6
Bent u bereid op basis van deze nieuwe informatie de aanpak in het kader van "Veilige Zorg" te versnellen? Zo ja, welke stappen gaat u daarvoor zetten? Zo neen, waarom niet?

6
Ook dit vind ik primair een taak van sociale partners zelf.

7
Bent u van mening dat deze materiële voorziening ook op andere plaatsen voor werkers in de zorg toepasbaar is?

7
Zoals al aangegeven in de antwoorden op de Kamervragen van 14 mei 2004 (kamerstuk 2030414360) is veilige zorg een aanpak die op de ziekenhuizen is toegespitst. Elementen hiervan zijn wel degelijk bruikbaar in andere zorgsectoren, maar ook hier verwijs ik naar de primaire verantwoordelijkheid van sociale partners.

8
Is deze materiële voorziening een toevoeging aan de al bestaande maatregelen, zoals trainingen hoe om te gaan met agressie of acht u dit een vervangend middel?

8
Aanpak van agressie vraagt om goede registratie, technische aanpassingen, hulpmiddelen, duidelijke normen stellen naar potentiële agressoren, training van werknemers en discussie over waarden en normen. Dit hangt allemaal samen. Overigens meld ik u langs deze weg dat op initiatief van het Ministerie van SZW het Europees Sociaal fonds sinds 15 juli jl. ook opengesteld is voor maatregelen rond verzuim en WAO-instroom. In dat kader kunnen agressietrainingen ook via ESF gesubsidieerd worden, hetgeen ook actief wordt uitgedragen in de communicatie rond ESF.

1) Algemeen Dagblad, 12juli jl.


---- --