Ingezonden persbericht


Computer gaat ook Oranje van Van Basten analyseren

Het computersysteem dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd bepaalt, gaat ook analyses maken van Oranje onder leiding van de nieuwe bondscoach Marco van Basten. Om te beginnen wordt de selectie van Van Basten woensdagavond geanalyseerd tijdens de oefenwedstrijd tegen Zweden.

Voor en tijdens het EK voetbal hebben de analyses van het systeem zich in een grote belangstelling mogen verheugen van TV- en radiozenders en van diverse kranten. Destijds werd de effectiviteit van Dick Advocaat's selectie niet alleen geanalyseerd via het systeem Effectivity in Action, maar ook rekende de computer de ideale opstelling van Oranje uit met het systeem Coach and Scout Assistant.

De computersystemen zijn ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Effectivity in Action bepaalt de effectiviteit van voetballers, aan de hand van alle acties tijdens balbezit. Per team, per linie, per speler en per wissel wordt deze effectiviteit aangegeven, ook al tijdens de wedstrijd, met behulp van grafieken.

Uiteindelijk ontstaat een teamgemiddelde, op basis waarvan kan worden afgeleid welk team met welke opstelling het meest effectief speelt. Tijdens het EK heeft het Nederlands elftal onder leiding van Dick Advocaat het hoogste effectiviteitscijfer behaald in de (gewonnen) poulewedstrijd tegen Letland: een 6.68. De slechtste prestatie werd geleverd tegen Duitsland: een 5.87.

Ook de voorbereidingsinterlands van Nederland tegen Belgie (4.96 voor Oranje en 5.23 voor Belgie) en Ierland (5.70 voor Oranje en 6.20 voor Ierland) zijn destijds geanalyseerd door het computersysteem. De vriendschappelijke wedstrijd die Nederland woensdagavond in en tegen Zweden speelt dient daarom als een uitstekende vergelijking van het Oranje van Dick Advocaat en het Oranje van Marco van Basten.

Nieuwe spelers

De nieuwe leidsman van Nederland heeft weliswaar veel nieuwe internationals opgeroepen, maar die kunnen worden vergeleken met de spelers die tijdens het EK op dezelfde positie hebben gespeeld. Ook de teamwaarde van Oranje kan door de computer worden vergeleken. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van Nederland en Zweden in spelmomenten met een zeer hoog baltempo (hoge wedstrijddruk), een gemiddelde wedstrijddruk en een lage wedstrijddruk.

De resultaten van de computeranalyses van de oefeninterland tegen Zweden worden bekend gemaakt op de internetsite www.teamsupportsystems.com en aan media beschikbaar gesteld. De analyses worden uitgevoerd door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat gebeurt in de analyseruimte van Team Support Systems, die ook tijdens het EK voetbal in gebruik is geweest.

Met vriendelijke groet,
namens Team Support Systems
050-3176675

Gert Klooster
06 - 53881423



Ingezonden persbericht