KLM

04/035
Komst van drie nieuwe klm boeing 777's draagt bij aan productiegroei

AMSTELVEEN, 17 augustus 2004 - KLM past de productie in de op 31 oktober ingaande winterdienst 2004/05 aan op de vervoersvraag in het winterseizoen. De KLM-productie in beschikbare stoelkilometers (Available Seat Kilometers) ligt komende winter 9% hoger dan in de afgelopen winter. Deze productiegroei wordt mede mogelijk gemaakt door de komst van drie Boeing 777-200ER vliegtuigen, waarmee deze winter het totaal aantal van deze toestellen op 10 komt. De vrachtcapaciteit neemt in vergelijking met vorige winter toe met 11%. Dat is met name toe te schrijven aan de derde Boeing 747-400ERF, die nu volledig operationeel is.

Afstemming met Air France

Air France staakt de komende winter haar vluchten op Manila en Jakarta vanaf Charles de Gaulle en boekt de passagiers voor deze bestemmingen dan op KLM-vluchten. De vluchttijden tussen de hubs Schiphol en Charles de Gaulle zijn goed afgestemd op aansluitende vluchten naar en vanaf deze hubs.

Europa

KLM start komende winter een derde dagelijkse dienst op de Roemeense hoofdstad Boekarest. De diensten op Thessaloniki worden gestaakt.
De capaciteit op Toulouse wordt opgevoerd, door op twee van de drie dagelijkse diensten de Fokker 100 in te ruilen voor de Boeing 737.

Noord-Atlantisch

KLM start op 15 september a.s. een dagelijkse retourdienst op Atlanta. De capaciteit hiervoor komt vrij door het staken van de diensten op Miami. Het aantal wekelijkse retourdiensten op Houston stijgt bij de start van de winterdienst op 31 oktober van negen naar tien. KLM en Northwest verhogen de frequentie op Minneapolis van twee naar drie dagelijkse retourdiensten. De door Northwest Airlines uitgevoerde codeshare-vluchten naar Detroit gaan zoals gebruikelijk in de winter terug van vier naar drie retourdiensten per dag. Ten opzichte van de lopende zomerdienstregeling wordt de vluchtfrequentie op San Francisco verlaagd van zeven naar zes retourdiensten per week.

Midden/Zuid-Atlantisch

Vanaf 13 december wordt de vluchtfrequentie tussen Amsterdam en Paramaribo verhoogd van vijf naar zes retourdiensten per week. KLM en SLM voeren dan elk drie wekelijkse vluchten uit. Ook worden op dezelfde datum de vluchtfrequenties en capaciteit op de vluchten naar de Nederlandse Antillen en Aruba aanzienlijk uitgebreid. Bonaire krijgt twaalf vluchten per week, Curaçao zeven, Aruba vijf en Sint Maarten drie retourdiensten per week. De vluchtfrequenties op São Paulo gaat van vijf naar zes en op Lima van zes naar zeven keer per week.

Afrika

In de winterdienst krijgen Kaapstad (Boeing 777) en Caïro (Boeing 767) een dagelijkse retourdienst. De vluchten naar Accra, Kilimanjaro/Dar es Salaam en Lagos krijgen meer capaciteit door wijziging van de ingezette vliegtuigtypes. Abudja in Nigeria wordt als tussenstation op de route Amsterdam-Malabo toegevoegd. Hiermee vervalt Duala als bestemming, maar deze stad is nog wel via Parijs met Air France bereikbaar.

Azië

In de winter worden de dagelijkse retourdiensten naar en vanuit Jakarta vijf keer met een tussenstop in Kuala Lumpur en twee keer met een tussenstop in Singapore gevlogen. KLM vliegt dagelijks op Singapore en vijf keer per week op Kuala Lumpur. De vijf wekelijkse vluchten naar en vanuit Manila worden in de winter non-stop uitgevoerd met een Boeing 777, waarbij deze KLM-bestemming voor Air France-passagiers via Schiphol bereikbaar is.

Midden-Oosten

Het aantal wekelijkse retourdiensten tussen Amsterdam en Koeweit gaat in het winterseizoen terug van zes naar vijf per week.

Cargo

KLM Cargo verhoogt de komende winter het aantal vluchten met de drie Boeing 747-400ER Freighters van dertien naar veertien retourdiensten per week. Er komt een extra vlucht op Singapore bij. Deze uitbreiding is mogelijk, door een efficiëntere inzet van de freighters door KLM Cargo. Zo worden alle freighter-vluchten naar Singapore en vanuit Osaka vanaf 31 oktober nonstop uitgevoerd.

De dienstregeling wordt ook beter afgestemd op de vraag van de klanten. Zo wordt de vluchtfrequentie van de drie wekelijkse diensten tussen Amsterdam en Osaka beter over de week verspreid. Het aantal Boeing 747 Combi-frequenties naar de Azië/Pacific-regio gaat in de winterdienst omhoog van elf naar twaalf per week: er wordt zeven keer per week op Singapore gevlogen, waarvan twee keer met een doorverbinding naar Jakarta. Daarnaast vliegt KLM vijf keer per week met een combi van Amsterdam naar Kuala Lumpur, ook met een doorverbinding naar Jakarta. De freighter- en combi-operaties op overige regio's en bestemmingen blijven ongewijzigd.