Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 16 augustus 2004

JELLINEK START BEHANDELING ERNSTIG VERSLAAFDE ROKERS

Naar aanleiding van een succesvolle proef is de Jellinek gestart met een regulier behandelaanbod voor zwaar verslaafde rokers. De Amsterdamse instelling voor verslavingszorg en -preventie deed in 2003 onderzoek naar de haalbaarheid van de behandeling van ernstige tabaksafhankelijkheid in de verslavingszorg. Bijna 25 procent van de behandelde rokers was drie maanden na afloop tenminste vier weken 'rookvrij'. Ruim 16% van de behandelde rokers was langdurig gestopt met roken, d.w.z. zes maanden of langer. Dit succes was voor de Jellinek aanleiding om de behandeling op te nemen in haar normale aanbod. Daarmee is de verslavingsinstelling de eerste in Nederland die op reguliere basis ernstig verslaafde rokers behandelt. Overigens komt niet elke roker ervoor in aanmerking. Het gaat uitsluitend om ernstig verslaafde rokers die verwezen zijn door huisarts of specialist.

Van de mensen die zich meldden voor behandeling, en de gehele intake hadden doorlopen, verscheen 21% niet voor de behandeling. Van degenen die wel kwamen opdagen had 24,5 procent uiteindelijk succes. Zij waren ongeveer drie maanden na de behandeling ten minste vier weken 'rookvrij'. Van de behandelde rokers gaf 16,3% zelfs aan langdurig, 'rookvrij' te zijn, namelijk langer dan zes maanden, met een gemiddelde van 35 weken.

De onderzoekers concludeerden na afloop dat de korte termijnresultaten van de behandeling van tabaksafhankelijkheid in de verslavingszorg redelijk tot goed zijn. Dit mede gezien de ernst van de cliëntengroep, die uitsluitend uit ernstig verslaafde rokers bestond. Ter vergelijking: bij de doorsnee-methoden om zelfstandig te stoppen met roken ligt het succespercentage gemiddeld op 7 procent, terwijl het bij dit cijfer gaat om zowel zware als lichte rokers. Ondanks de goede resultaten moeten conclusies met voorzichtigheid worden getrokken. Het ging hier om een kleine onderzoeksgroep.

Behandeling niet voor iedereen

Rokers die de behandeling bij de Jellinek willen volgen moeten voldoen aan bepaalde criteria. De behandeling is voorbehouden aan mensen die meer dan één pakje per dag roken en meerdere mislukte stoppogingen hebben gedaan en ziekten hebben waarbij stoppen met roken dwingend geadviseerd is (bijvoorbeeld rokers met hart- en vaatziekten, longziekten en diabetes). Om in aanmerking te komen moet men een verwijzing hebben van huisarts of specialist.

De behandeling wordt vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), maar de eventuele ondersteunde medicatie moet men zelf betalen.

Zelfhulp
Rokers die niet voor deze behandeling in aanmerking komen, kunnen anoniem en kosteloos een zelfhulpprogramma volgen via http://www.jellinek.nl/zelfhulp/roken/. Dit geavanceerde programma is bedoeld voor wie wil stoppen of minderen met roken. Door dagelijks het rookgedrag en het verlangen naar tabak bij te houden, ontstaat na twee weken een duidelijk beeld van het rookgedrag. Op basis van die gegevens en van vele tips van het programma wordt een preventieplan gemaakt.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht