Gemeente Delfzijl

Persbericht

17-08-2004
Gemeente Delfzijl gaat chronisch zieken, gehandicapten en ouderen steunen

INFORMATIE

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten gebruik te maken van haar mogelijkheid om categoriale bijzondere bijstand te verlenen aan personen ouder dan 65 jaar en aan chronisch zieken en gehandicapten voorzover geen beroep kan worden gedaan op andere regelingen die als voorliggende voorzieningen kunnen worden aangemerkt.

Deze bijzondere bijstand is bedoeld voor ouderen met langdurige thuiszorg, chronisch zieken met onomkeerbare aandoeningen die dagelijkse belemmeringen ondervinden en gehandicapten die blijvende aantoonbare beperkingen hebben.

Per jaar stelt het college 85,- per huishouden beschikbaar. Mensen die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen een aanvraag indienen bij de afdeling Sociale Zaken.

Met de ondersteuning aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen beoogt het college enige financiële verbetering te brengen in hun bijzondere omstandigheden. Veelal heeft deze groep hogere noodzakelijke kosten van bestaan. De categoriale bijzondere bijstand moet echter wel betrekking hebben op kosten in verband met een chronische ziekte of handicap, zoals:


- hogere telefoon- en portikosten in verband met het regelen van diverse
aangelegenheden rondom ziekte of gebrek;

- extra kosten in verband met voedingsmiddelen;
- extra kosten in verband met energieverbruik;
- verhoogde (risico)premies;

- extra kosten in verband met klusjes rondom het huis;
- bloemetje mantelzorg.

Niet alleen huishoudens op minimumniveau komen hiervoor in aanmerking, maar ook huishoudens met een bovenminimaal inkomen tot 110% van de bijstandsnorm komen voor deze extra regeling in aanmerking, tenzij hun vermogen meer bedraagt dan het vrij te laten vermogen genoemd in de Wet werk en bijstand.