Ministerie van Justitie

Toekomstige dreiging georganiseerde misdaad in beeld 17 augustus 2004

Voor het eerst is in Nederland een op de toekomst gericht criminaliteitsbeeld gemaakt. Het Nationaal Dreigingsbeeld zware of georganiseerde criminaliteit is in opdracht van de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgesteld door de dienst Nationale Recherche Informatie bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD)

Het KLPD heeft de verschijnselen van zware of georganiseerde criminaliteit op een rij gezet, die als dreiging of potentiële dreiging voor de samenleving kunnen worden gezien. Het gaat om criminele verschijnselen waar de Nederlandse samenleving de komende vijf jaar last van zou kunnen krijgen. De onderzoekers hebben niet alleen aandacht besteed aan concrete misdrijven, maar vooral ook aan de werkwijze van criminele groeperingen en maatschappelijke ontwikkelingen.

Het Nationaal Dreigingsbeeld geeft een overzicht van een groot aantal verschijnselen van zware of georganiseerde misdaad. Dat betreft vaak criminele groepen die in de eerste plaats gericht zijn op illegaal gewin en systematisch misdaden plegen met ernstige gevolgen voor de samenleving.

De gevolgen van zware of georganiseerde criminaliteit variëren van economische schade en aantasting van de volksgezondheid tot onrust onder de bevolking en schade aan het internationale imago van Nederland. De maatschappelijke gevolgen kunnen ook ernstig zijn voor andere landen, bijvoorbeeld bij de doorvoer van drugs of illegale wapens. De criminele verschijnselen krijgen het predikaat dreiging, potentiële dreiging, witte vlek of geen dreiging. Geen dreiging betekent overigens niet automatisch dat voor de Nederlandse politie en justitie geen reden is om op te treden.

Het volledige persbericht staat op de site van het Openbaar Ministerie, ook is het mogelijk het volledige rapport daar te downloaden.