Ministerie van Buitenlandse Zaken

over uitspraken van de Palestijnse premier Qurei.

Beantwoording kamervragen over uitspraken van de Palestijnse premier Qurei.

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

16 augustus 2004

Behandeld

M.J. van Deelen

Kenmerk

DAM-384/04

Telefoon

+31 (0)70-3485185

Blad


1/2

Fax

+31 (0)70-3486639

Bijlage(n)


1

E-Mail

dam@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Huizinga-Heringa (Christen Unie) over uitspraken van de Palestijnse premier Qurei

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Staaij (SGP) en Huizinga-Heringa (Christen Unie) over uitspraken van de Palestijnse premier Qurei. Deze vragen werden ingezonden op 25 juni 2004 met kenmerk 2030416570.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Huizinga-Heringa (Christen Unie) over uitspraken van de Palestijnse premier Qurei.

Vraag 1 Top

Kent u het interview van zondag 20 juni jl. van de Palestijnse premier Qurei met de in Londen gevestigde krant Asharq al-Awsat? 1)

Antwoord Top

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de uitspraak van premier Qurei, dat de Al Aqsa Martelaren Brigades onderdeel uitmaken van Fatah, dat Fatah volledige verantwoordelijkheid draagt voor deze organisatie en dat de Palestijnse Autoriteit deze organisatie niet wil ontmantelen, maar juist de ruimte aan deze strijders wil geven voor een politieke rol?

Vraag 3

Hoe beoordeelt u de volgende uitspraak van premier Qurei, die hij doet in het kader van de interviewvraag naar de verantwoordelijkheid voor de veiligheidsdiensten: "There is nothing called prime minister and interior minister'. There is a Palestinian establishment called the Palestinian Authority and it is headed by President Yasser Arafat"?

Vraag 4

Bent u bereid om gezien het belang dat alle leden van het 'Kwartet' hechten aan de ontmanteling van de Palestijnse terreurorganisaties en de hervorming van de Palestijnse veiligheidsdiensten, via de geëigende kanalen bij de Palestijnse Autoriteit opheldering te vragen over genoemde uitspraken en nogmaals krachtig te onderstrepen wat in het kader van de Road Map van de zijde van de Palestijnse Autoriteit terzake verwacht wordt?

Antwoord

Ik betreur de inhoud van de uitspraken zoals boven weergegeven. Gezien de aard van de geciteerde uitspraken en het gegeven dat het hier gaat om fragmenten uit een breder interview, waarvan de vertaling gedaan is door een Israëlische krant, heb ik ter zake navraag laten doen bij de Palestijnse Autoriteit. Hieruit kwam het volgende naar voren.

Dat de Al Aqsa Martelarenbrigades onderdeel zijn van Fatah wordt beredeneerd vanuit het feit dat leden van de Al Aqsa Martelarenbrigades ook lid zijn van Fatah. Fatah draagt geen verantwoordelijkheid voor de acties van de Brigades - er bestaan immers geen hiërarchische structuren tussen Fatah en de Brigades - maar Fatah voelt zich wel verbonden met het lot van de mensen die lid zijn van de Brigades. De Palestijnse Autoriteit heeft de verzekering gegeven dat het elke vorm van gewelddadig verzet tegen de Israëlische bezetting volledig verwerpt. Ontmanteling van de Brigades is niet mogelijk omdat er geen duidelijke organisatorische structuur is. De inspanningen van de Palestijnse Autoriteit zijn er op gericht om via (politieke) integratie de Fatah-leden die ook lid zijn van de Brigades weer terug te brengen naar de hoofdstroom van Fatah, aldus de Palestijnse Autoriteit.

Ik hecht er aan te onderstrepen dat zowel Israël als de Palestijnen zich nauwlettend dienen te houden aan de bepalingen van de Roadmap en dat de Palestijnse Autoriteit snel concrete resultaten moet laten zien op het terrein van veiligheid.

Ten aanzien van het citaat over de rol van de president en de premier wil ik opmerken dat deze geplaatst moet worden in het kader van een wat semantische discussie over het onderscheid dat dient te worden aangebracht tussen de personen Arafat en Qurei enerzijds, en de instituten van presidentschap en premierschap anderzijds. De

opmerkingen lijken bedoeld om voor het

Arabischtalige publiek duidelijk te maken dat er geen concurrentie is tussen de personen Arafat en Qurei.


1) www.asharqalawsat.com, zie voor een samenvatting van de inhoud `Fatah committed to Aksa Martyrs', Jerusalem Post, 20 juni jl.