Ministerie van Buitenlandse Zaken

over extra bevoegdheden van de Irakese regering.

Beantwoording kamervragen over extra bevoegdheden van de Irakese regering.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

16 augustus 2004

Behandeld

Stynke Douma

Kenmerk

DVB/CV - 270/04

Telefoon

070-3486457

Blad


1/1

Fax

070-3485684

Bijlage(n)


1

stynke.douma@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lidVan Bommel over extra bevoegdheden van de Irakese regering

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over extra bevoegdheden van de Irakese regering. Deze vragen werden ingezonden op 12 juli 2004 met kenmerk 2030417730.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het kamerlid Van Bommel (SP) over extra bevoegdheden van de Irakese regering (2030417730).

Vraag 1 Top

Worden buitenlandse troepen ingeschakeld bij het handhaven van de orde onder gezag van de nieuwe veiligheidswet in Irak? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord Top

De Iraakse interim-regering kan de multinationale troepenmacht, op basis van de op 7 juli jl. afgekondigde veiligheidswet, verzoeken om assistentie bij operaties op het gebied van de veiligheid die voortvloeien uit deze wet. In voorkomende gevallen zal de multinationale troepenmacht, overeenkomstig zijn mandaat zoals omschreven in operationele paragraaf 10 van Veiligheidsraadresolutie 1546 , optreden.

Vraag 2 Top

Wat zijn de gevolgen van de afkondiging van de nieuwe veiligheidswet in Irak voor de Nederlandse militairen in de provincie al-Muthanna?

Vraag 3 Top

Acht de Nederlandse regering het raadzaam dat Nederlandse militairen eventueel ingeschakeld kunnen worden bij de tenuitvoerlegging van de veiligheidswet in Al Muthanna? Zo ja, waarom? Indien niet, wat zijn uw maatregelen om dit te voorkomen?

Antwoord Top

Een verzoek tot inzet van Nederlandse militairen bij operaties die voortvloeien uit de veiligheidswet zal per geval in overleg met de Britse commandant van Multinational Division South East (MND SE) worden bezien. De inzet van Nederlandse militairen in dergelijke operaties valt binnen het mandaat van de multinationale troepenmacht, zoals vastgelegd in Veiligheidsraadresolutie 1546.

De regering is steeds voorstander geweest van het herstel van de Iraakse soevereiniteit. De afkondiging van de nieuwe veiligheidswet en de mogelijke assistentie door het Nederlandse contingent van de Iraakse regering bij de uitvoering daarvan is het gevolg van het herstel van deze soevereiniteit.

Operationele paragraaf 10: "Decides that the multinational force shall have the authority to take all necessary measures to contribute to the maintenance of security and stability in Iraq in accordance with the letters annexed to this resolution expressing, inter alia, the Iraqi request for the continued presence of the multinational force and setting out its tasks, including by preventing and deterring terrorism, so that, inter alia, the United Nations can fulfil its role in assisting the Iraqi people as outlined in paragraph seven above and the Iraqi people can implement freely and without intimidation the timetable and program for the political process and benefit from reconstruction and rehabilitation activities".