Gemeente Ede

nummer 163 / Ede, 17 augustus 2004

Edenaren tonen zich tevreden over resultaten
Succesvol Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede springplank naar vervolg

De waardering voor veiligheid, bereikbaarheid, sfeer, winkelaanbod en parkeervoorzieningen in Ede Centrum zijn aanmerkelijk is toegenomen. Ook de uitkomsten van de meest recente leefbaarheidsmonitor geven een in veel opzichten positieve ontwikkeling te zien over zaken als leefbaarheid en veiligheid in de wijken. De 22 projecten uit het eerste Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (SOE I) hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Dit laat onverlet in enkele Edese wijken nog veel werk verzet dient te worden om de leefbaarheid ten minste op het gemiddelde voor Ede te brengen.

SOE I, van start gegaan in 2001, is inmiddels bijna afgerond. Burgemeester en wethouders hebben een voortgangsrapportage opgesteld die binnenkort aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Voor SOE I was ruim EUR 13 miljoen beschikbaar, ruim EUR 7 miljoen van de provincie en EUR 6 miljoen van de gemeente. Deze rapportage laat zien dat de gelden van zowel gemeente als de provincie, goed en nagenoeg volledig zijn besteed. Dat betekent dat circa 90% van het budget is uitgegeven. Enkele projecten, zoals bijvoorbeeld de herinrichting van de pleinen in Ede centrum, lopen nog één of maximaal twee jaar door.

Toekomst
De acht Gelderse steden die meedoen aan het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid, hebben de provincie gevraagd het niet bij een eerste periode te laten. Het GSO en daarmee het SOE loopt immers af op
1 januari 2005.
Er is alle aanleiding met de stedelijke ontwikkeling door te gaan. De provincie heeft hierop positief gereageerd. Provinciale Staten hebben besloten een bedrag van EUR 65 miljoen over de acht gemeenten te gaan verdelen.
Inmiddels hebben de colleges van de acht steden een nieuw programma voor de periode 2005 2008 opgesteld. Het programma voor Ede SOE2 - wordt 31 augustus in de gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling besproken. Eind van dit jaar neemt de provincie een besluit over de verdeling van de gelden en zal blijken hoeveel geld er beschikbaar is voor SOE II.

---