Gemeente Hengelo

Gemeente bekijkt monumenten voorstel Cuypersgenootschap voor Hart van Zuid

Gemeenteraad beslist binnen 5 maanden

De Rijksdienst voor Monumentenzorg heeft een voorstel van het Cuypersgenootschap om 22 objecten in het gebied van Hart van Zuid aan te wijzen als rijksmonument in behandeling genomen. Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de periode 1850-1940. Het verzoek is op 21 juli 2004 ontvankelijk verklaard. Op dit moment kent de gemeente Hengelo 91 rijksmonumenten.

Zorgvuldige inpassing staat voorop

Het gemeentebestuur onderkent eveneens het belang van het cultuurhistorisch erfgoed in dit gebied, maar buigt zich over de effecten van de aanvraag van het Cuypersgenootschap op de praktische vertaling van het planproces, waarbij het vastgestelde beleid dat in het eerder gesloten convenant inzake het behoud van cultureel erfgoed is verwoord, blijft gelden als uitgangspunt voor de verdere uitwerking.
Gedurende de gehele planvorming van Hart van Zuid is zorgvuldig gekeken naar de inpassing van het industrieel erfgoed in dit gebied, de nieuwe ruimtelijke structuur die ontstaat en het behoud van bestaande werkgelegenheid. Diverse studies over het industriële erfgoed liggen ten grondslag aan de plannen in Hart van Zuid. In 2003 is hierover een convenant gesloten tussen de gemeente Hengelo, projectontwikkelaar van Wijnen, de Provincie, het Oversticht en de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Sindsdien waakt een onafhankelijk adviesorgaan, het supervisieteam, over onder andere de kwaliteit en hergebruik van panden in Hart van Zuid.

Verdere procedure

De komende tijd gaat het Gemeentebestuur, in overleg met de betrokken partners, bestuderen welke mogelijke gevolgen een definitief besluit tot aanwijzing tot rijksmonument voor de voortgang van de diverse plannen in Hart van Zuid heeft. Als eerste stap is begonnen met het inventariseren van de belanghebbenden en/of eigenaren van de 22 objecten. De gemeenteraad wordt verzocht om binnen 5 maanden hierover advies uit te brengen aan de Staatssecretaris van O.C.W. Om tot een goed advies te komen zal het convenant voor aanpak van het industrieel erfgoed Stork en Dikkers terreinen te Hengelo de leidraad vormen. Daarnaast zal de Monumentencommissie Hengelo om advies worden gevraagd.

Vanaf 23 juli geldt de zogenaamde voorbescherming, dit betekent dat bij elke bouwkundige wijziging niet alleen de gemeente Hengelo, maar ook de Monumentencommissie Hengelo en de Rijksdienst voor Monumentenzorg aanvragen bekijken en advies uitbrengen over de omgang met cultuurhistorische waarden.

Voortgang Bouw ROC

Inmiddels is er een aanvraag ingediend bij de gemeente voor het ontmantelen van de gieterij. Het ROC wil in 2007 haar deuren openen. Over deze aanvraag heeft de Monumentencommissie Hengelo zich al gebogen en heeft haar advies aan B&W uitgebracht. In het verzoek van het Cuypersgenootschap is de gieterij eveneens opgenomen hetgeen tot gevolg heeft dat de plannen voor het ROC ook door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg beoordeeld moeten worden.

Geen gerelateerde pagina's