Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Fischer wil trouwen met Japanse vrouw

TOKIO (ANP) - Bobby Fischer doet er alles aan om uitwijzing naar de Verenigde Staten te voorkomen. De oud-wereldkampioen schaken liet maandag in Tokio via zijn advocaat weten dat hij van plan is in het huwelijk te treden met de Japanse Miyoko Watai, het hoofd van de Japanse schaakfederatie.

"Fischer en Watai wonen sinds 2000 samen", aldus advocate Masako Suzuki. "Ze hebben besloten te trouwen." Fischer (61) werd op 15 juli door de Japanse politie op het vliegveld Narita bij Tokio aangehouden omdat zijn Amerikaanse paspoort was verlopen. Sindsdien zit hij vast in een detentiecentrum. De Amerikanen hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Hij wordt sinds 1992 gezocht wegens schending van de economische sancties tegen het voormalige Joegoslavië. Voor een revanchematch in Joegoslavië tegen zijn oude Russische rivaal Boris Spasski, die hij in 1972 in Reykjavik in de tweekamp om de wereldtitel versloeg, ontving hij destijds 3,3 miljoen dollar.

Na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten gaf hij plotseling een geruchtmakend interview aan een radiostation op de Filipijnen. Daarin betuigde hij zijn steun aan de terroristen. "Van mij mogen ze Amerika verwoesten", liet hij onomwonden weten.
---