Leger des Heils

Leger des Heils reikt Mensen-voor-Mensen-Award uit


- Augustus 17, 2004 - 4:14 PM

Het Leger des Heils heeft vandaag de eerste Mensen-voor-Mensen-Award' uitgereikt. De Award zal voortaan jaarlijks worden toegekend aan personen die zich, individueel of vanuit een organisatie, hebben ingezet om mensen dichter bij elkaar te brengen. De primeur ging naar de heren Ben Cornelissen en Theo Sint, respectievelijk scheidend voorzitter en secretaris van de Landelijke Cliëntenraad van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg.

Vanuit hun eigen ervaring met dak- en thuisloosheid en met een niet aflatende inzet hebben zowel Ben Cornelissen als Theo Sint er toe bijgedragen dat de inbreng van de Landelijke Cliëntenraad een waardevolle invloed op de hulpverlening van het Leger des Heils heeft, aldus lt.-kolonel mevr. drs. C.A. Voorham, directeur van de stichting. De Landelijke Cliëntenraad van het Leger des Heils, die op 15 november 2000 werd geïnstalleerd, spant zich in om de gemeenschappelijke belangen van de 35.000 cliënten van de organisatie te behartigen.

Het Leger des Heils wil individuele burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties er toe aanzetten meer compassie en aandacht te hebben voor kwetsbare mensen. Om het belang hiervan te benadrukken heeft de organisatie de Mensen-voor-Mensen-Award ingesteld voor personen die zich hebben ingezet om mensen dichter bij elkaar te brengen. Deze inzet moet onbezoldigd of zonder winstoogmerk gedaan zijn en merkbaar resultaat hebben. Dit resultaat hoeft niet tastbaar in geld of goederen te zijn, maar kan zich ook uiten in activiteiten die opvattingen over kwetsbare mensen ten goede beïnvloeden. Het gaat er om dat afstanden tussen mensen verkleind zijn of dat de toegankelijkheid van een voorziening is verbeterd.

Uit NIPO-onderzoeken die de laatste jaren zijn gehouden, blijkt dat kwetsbare groepen, zoals dak- en thuislozen, minima en verslaafden, een steeds groter risico lopen te worden uitgesloten van de maatschappij. Individualisme, zelfgerichtheid, onverdraagzaamheid en agressie blijken grote problemen te zijn en ook als zodanig door de burger genoemd te worden. Maar ondanks dat de Nederlandse samenleving oog heeft voor deze maatschappelijke problemen, is er toch sprake van afnemend mededogen ten aanzien van een aantal kwetsbare groepen. In veel gevallen wordt de verantwoordelijkheid voor de problemen aan deze groepen zelf toegewezen. Dit duidt op een toenemende verharding.

Voorham: In een verharde en verzakelijkte samenleving raken menselijke kwaliteiten zoals aandacht, warmte, vriendelijkheid, trouw, mededogen, oprechtheid en nabijheid op de achtergrond. Verdere uitbreiding en verbetering van zorg- en hulpverlening leveren dan ook maar ten dele de oplossing voor de groeiende groep mensen (1,2 miljoen) die zich vaak buitengesloten voelen van de Nederlandse samenleving. Het Leger des Heils vindt het gegeven dat de maatschappij bestaat uit mensen die uitsluiten en mensen die buitengesloten worden, een uitdaging om mogelijkheden te creëren en ontmoetingspunten tussen beide groepen tot stand te brengen. Daarom is de organisatie in 2001 ook gestart met de landelijke actie Wij geloven die zich richt op sociale themas zoals sociale uitsluiting, zingeving en eenzaamheid.