Ministerie van Justitie

Persbericht

Commissie wil cassatiebalie voor civiele zaken
17 augustus 2004

Rechtsbijstand in civiele cassaties bij de Hoge Raad moet in de toekomst uitsluitend door gekwalificeerde advocaten worden verleend. Daarvoor wordt een zogeheten cassatiebalie opgericht waar advocaten staan ingeschreven die op grond van specifieke kennis en ervaring cassatiezaken mogen doen. Dit voorstel staat in een rapport van de Commissie cassatie-advocatuur dat vandaag aan minister Donner van Justitie is aangeboden.

De commissie heeft onderzocht of het bestaande stelsel nog voldoet waarin inschrijving van een advocaat in het arrondissement Den Haag noodzakelijk en voldoende is om als cassatie-advocaat in civiele zaken te kunnen optreden. Aanleiding voor het onderzoek van de commissie vormt enerzijds het bezwaar tegen de huidige regeling dat advocaten buiten het arrondissement Den Haag op eigen naam geen cassatie kunnen instellen en anderzijds de zorgen die de Hoge Raad heeft over het behoud van de kwaliteit van de juridische bijstand in civiele cassatiezaken.

Beperking tot Haagse advocaten ligt niet langer voor de hand omdat een kwalitatief geheel verantwoorde behandeling van zaken bij de Hoge Raad door advocaten buiten het arrondissement Den Haag wel degelijk mogelijk is mits aan zekere opleidings- en ervaringseisen wordt voldaan. Deze eisen houden verband met het specifieke karakter van de cassatie-advocatuur. De commissie vindt dat de cassatiepraktijk hoge eisen stelt en daarom als specialisme moet worden beschouwd dat door opleiding en ervaring kan worden ontwikkeld. De rechtzoekende is erbij gebaat dat zijn zaak zowel cassatie-technisch als materieelrechtelijk correct wordt gepresenteerd. Het is zinloos om zaken aan de Hoge Raad voor te leggen die naar hun aard of qua presentatie niet vatbaar zijn voor cassatie.

De huidige regeling biedt volgens de commissie te weinig mogelijkheden voor een adequate oplossing van de gesignaleerde knelpunten. De oprichting van een cassatiebalie is daarom een goed alternatief dat behoud van kwaliteit waarborgt en advocaten buiten Den Haag in de gelegenheid stelt juridische bijstand te verlenen in civiele cassatiezaken.

De toelating tot de cassatiebalie kan aan de hand van een kwaliteitstoets. Deze toets kan betrekking hebben op opleidings-en exameneisen, een minimum niveau van algemeen juridische ervaring en van bijzondere praktijkervaring onder toezicht van een reeds toegelaten cassatieadvocaat. Ook kan het gaan om zelfstandige behandeling van een minimum aantal adviezen en procedures in cassatiezaken gedurende een bepaalde periode. Deze objectieve kwaliteitsnormen maken een meer open en functionele cassatiebalie mogelijk.

Minister Donner bespreekt binnenkort het advies van de commissie met de Nederlandse Orde van Advocaten. Daarna komt de bewindsman met een standpunt.