Gemeente Lisse

16-08-2004 Onderzoekscommissie presenteert rapport naar oorzaken en achtergronden preventief begrotingstoezicht

Op dinsdag 17 augustus jl. ontving de heer A.G.M. Mesman, waarnemend voorzitter van de gemeenteraad van Lisse, uit handen van de heer A.A.M. van Zelst, voorzitter van de Onderzoekscommissie Lisse, het rapport Maximaal Inzicht. Het rapport is het sluitstuk van het onderzoek dat is ingesteld naar de oorzaken en achtergronden van het onder preventief toezicht plaatsen door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland en het onthouden van goedkeuring aan de begroting 2004 en het daarbij behorende meerjarenperspectief. Dit overkwam de gemeente Lisse in december 2003.

Tot het instellen van het onderzoek besloot de gemeenteraad op 28 april 2004 op initiatief van de raadsfractie van Nieuw Lisse. Het onderzoek is ingesteld om inzicht te krijgen in de oorzaken en achtergronden van de gebeurtenis zodat hieruit lering kan worden getrokken om herhaling in de toekomst te voorkomen. Het onderzoek is uitgevoerd door een onderzoekscommissie bestaande uit raadsleden en Bestuur & Management Consultants.

Conclusies
In de conclusies en aanbevelingen staat dat de oorsprong van de begrotingsproblematiek ligt in de (politieke) keuzes die de raad en het college van burgemeester en wethouders vanaf 1998 maakten. Met name de uitbreiding van de formatie en de strategische aankopen droegen bij aan het tekort. Lang bleef de opvatting bestaan dat Lisse een rijke gemeente was, ook nadat het financiële tij was gekeerd. Dat dat niet meer het geval was drong pas echt door nadat Lisse onder preventief begrotingstoezicht werd gesteld.

Volgens de commissie schoot de kennis van de financiële sector op een paar essentiële punten tekort. Ook had de sector alerter moeten zijn in het onderkennen van het risico van het onder preventief toezicht stellen en het college vaker en dwingender moeten waarschuwen voor dat risico.

Verder concludeert de onderzoekscommissie dat er sprake was van miscommunicatie tussen het college en de sector. Doordat het onderlinge wantrouwen groeide ontbrak een goede voedingsbodem om de financiële problematiek gezamenlijk het hoofd te bieden. Het college straalde de noodzaak tot het doorvoeren van ingrijpende bezuinigingen onvoldoende uit. Enerzijds werd een bezuinigingsoperatie in gang gezet, anderzijds werd het hoge ambitieniveau gehandhaafd.

De informatie die de raad kreeg over de financiële situatie kwam in grote lijnen overeen met de informatie die het college van de sector ontving. Eenmaal blijkt de portefeuillehouder Financiën niet juiste informatie aan de raad te hebben verstrekt. Het betrof een mail waarin de portefeuillehouder aangaf dat met het inzetten van de reserve begrotingsresultaten het gevaar van het preventief toezicht voorkomen kon worden. Deze informatie is feitelijk onjuist omdat de provincie meer criteria hanteert om de begroting te beoordelen en de reserve begrotingsresultaten ziet als een onderdeel van de algemene reserve. Door het instellen van de bezuinigingscommissie Maxima nam de raad haar verantwoordelijkheid voor de problemen en de (politieke) afwegingen die nodig waren om deze op te lossen. De raad had zich per saldo echter kritischer kunnen opstellen. Door de bezuinigingsopdracht terug te leggen bij het college raakte de raad de regie op het proces kwijt.

Aanbevelingen
Volgens de onderzoekscommissie kan het bestuur van Lisse haar voordeel doen met de nieuwe inzichten. Het preventief toezicht is een impuls geweest om de (financiële) bedrijfsvoering in overeenstemming te brengen met de regelgeving. De financiële sector moet grondig kennisnemen van nieuwe regels van de Provincie met betrekking tot het financieel toezicht en gemeenschappelijke regelingen. Ook moet de interne communicatie verbeteren. Verder moet de behoefte aan informatie over de (financiële) bedrijfsvoering bij het college en de raad worden gepeild om daarop eenduidige en uniforme informatie te baseren.

U kunt hieronder het rapport downloaden (324 kb):

Te downloaden :
onderzoeksrapport_begrotingstoezicht.pdf