Socialistische Partij

Structurele problemen bij de IND vragen om parlementair onderzoek

17-08-2004 * Minder dan een jaar nadat minister Verdonk de Tweede Kamer bezwoer dat zij zou gaan werken aan de oplossing van de problemen bij de IND, heeft de Nationale Ombudsman verdere verslechtering geconstateerd. De lange wachttijden, de slechte bereikbaarheid en de aanhoudende regen van klachten - volgens de Ombudsman zijnd e problemen niet meer af te doen als incidenten, maar gaat het hier om structureel falen. Een parlementair onderzoek naar de IND is volgens de SP onvermijdelijk.

Tweede-Kamerlid Jan de Wit is geschokt door de bevindingen van de Nationale Ombudsman over de IND. Zelfs klachten van de Ombudsman zelf konden nauwelijks rekenen op aandacht van de dienst. "Dat is een schoffering van iemand die staat voor rechtvaardigheid en respect in Nederland. Ik kan me niet voorstellen dat minister Verdonk dit voor haar rekening wil nemen."

De andere aantijgingen van de Ombudsman worden eveneens zeer scherp verwoord. De eerdere verbeteringen die hij opmerkte, zijn inmiddels weer teniet gedaan. Hij lijkt er geen vertrouwen in te hebben dat de IND in staat is om zich te verbeteren. "Er is dus een structureel probleem," stelt De Wit, "en dat is voorheen altijd aanleiding geweest om een diepgravend onderzoek in te stellen naar de onderliggende structuren. We moeten af van de incidenten en de incidentenpolitiek."

Het is de zoveelste keer dat de IND in opspraak raakt. Niet alleen de Nationale Ombudsman, maar talloze burgers, advocaten en instanties uitten al jaren hun ongenoegen. Een recent onderzoek van advocaat Mr P. Boogaers maakte nog eens duidelijk welke wanprestaties van de IND aanleiding geven tot de klachten. De vraag is gerechtigd hoe lang deze situatie nog voort mag duren zonder dat de Kamer haar verantwoordelijkheid oppakt en een onderzoek naar de dienst instelt. De SP-fractie blijft daar voor pleiten.