Gemeente Haarlem


17 augustus 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

213/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Gemeente past Structuurplan Haarlem 2020 beperkt aan


Inspraak Voorontwerp afgerond


Het college van B&W heeft ingestemd met de Nota van Antwoord, waarin alle inspraakreacties op het Voorontwerp Structuurplan Haarlem 2020 worden beantwoord. De nota bevat 67 brieven die tezamen zo'n 500 vragen omvatten. In de nota wordt beargumenteerd welke vragen wel en welke niet tot aanpassing van het Structuurplan leiden. De uitkomst van de inspraak is dat het Structuurplan op hoofdlijnen ongewijzigd blijft.


Intensivering

Het college handhaaft haar standpunt om de volkstuincomplexen langs de Schipholweg en bij het Station Heemstede-Aerdenhout op termijn te verplaatsen. In deze gebieden liggen grote intensiveringskansen, maar ze worden pas bebouwd wanneer er geschikte, alternatieve locaties voor de tuinen zijn. Het Haarlemse grondgebied nabij Station Heemstede-Aerdenhout moet een knooppunt worden. Ook het Delftplein zal als knooppunt ontwikkeld worden (Poort van Noord). Verder blijven B&W uitgaan van een beperkte bebouwing langs de westrand van het Schoterbos en langs de zuidrand van het Reinaldapark (respectievelijk langs de Westelijke Randweg en langs de Schipholweg).


Nieuwe verbinding

Het college handhaaft ook de op de plankaart van het Structuurplan getekende nieuwe verbinding tussen de Schipholweg en de Westelijke Randweg. Deze weg kan verkeerskundig veel knelpunten voor Haarlem en de regio oplossen. Het college staat achter de verbinding, maar wenst nader onderzoek naar de maatschappelijke en financiële haalbaarheid ervan en naar het tracé (onder/bovengronds). Hieruit zal ook blijken of de verbinding voldoende bijdraagt aan een verbeterde bereikbaarheid van de kust.

Windmolens
Er zal geen onderzoek volgen naar het plaatsen van windmolens aan de rand van de Hekslootpolder. Het college vindt dit voorstel moeilijk verenigbaar met de landschappelijke openheid en de functie als weidevogelgebied. Bovendien conflicteren windmolens met de ligging binnen de schootskring van fort Spaarndam Zuid (Unesco monument). Het college heeft besloten dat er tussen de Waarderpolder en het Schoteroog nieuwe, grotere windmolens met een grotere capaciteit worden gebouwd, die de bestaande molens zullen vervangen.

Stations
Het college wil de west/zuidwest-zijde van de stad beter ontsluiten via hoogwaardig openbaar vervoer (trein-station). Daarvoor is zowel het gebied bij het voormalig Expeditie Knooppunt (EKP) aan de Westergracht als de scholenconcentratie bij de Zijlweg onderzocht. Het college geeft de voorkeur aan de scholenconcentratie, gezien de ontwikkeling tot onderwijsknoop en de bijbehorende overbouwing (Campuspark Haarlem). Station West blijft daarom in het Structuurplan gehandhaafd; Station Zuid (EKP) wordt geschrapt. Het gebied EKP wordt wel verdicht met nieuwe functies die passen bij de omgeving en de bereikbaarheid.


Afspraken

In de Nota van Antwoord bevestigt het college de afspraak met het bedrijfsleven om het onderzoek naar de mogelijkheden voor functiemenging in de zuidrand van de Waarderpolder dit jaar af te ronden. Het besluit hierover wordt vastgelegd in het Structuurplan. Ook zeggen B&W toe dat belangrijke partners en maatschappelijke organisaties bij de uitvoering van het Structuurplan betrokken worden.


Procedure

Dit voorjaar heeft het Voorontwerp Structuurplan Haarlem 2020 ter visie gelegen voor inspraak en wettelijk vooroverleg. Voor het plan is veel belangstelling getoond. Naast overheden en overheidsdiensten, corporaties en wijkraden hebben ongeveer 30 individuele belanghebbenden gereageerd.
Nu B&W ingestemd hebben met de Nota van Antwoord is het formele inspraaktraject afgerond. Toch wordt een extra luisterzitting georganiseerd tijdens een vergadering van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling, voordat de nota aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dan is er voor belangstellenden gelegenheid om op de nota te reageren en dit mondeling te verduidelijken aan de aanwezige raadsleden.
Zodra de gemeenteraad een besluit over de Nota van Antwoord genomen heeft, verandert de status van het Structuurplan van voorontwerp naar ontwerp. Het plan ligt vervolgens 4 weken ter inzage. In die termijn kunnen zienswijzen schriftelijk ingediend worden, desgewenst mondeling toegelicht. Begin 2005 zal de gemeenteraad het structuurplan vervolgens vaststellen.


Heleen van Loenen
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl

---- --