Gemeente Heerenveen

Een schoner milieu door rioolverbeteringen

Gemeente verbetert riolering in Noord, Midden, de Akkers en Tjalleberd

17/08/2004

De gemeente Heerenveen gaat, vanaf augustus 2004 tot en met mei 2005, delen van de riolering van Heerenveen Noord, Midden, de Akkers en Tjalleberd verbeteren. Door nieuwe wetgeving is het maken van een verbeteringsslag van de riolering door de hele gemeente noodzakelijk. De veranderingen zorgen ervoor dat het water in de vijvers en sloten minder wordt vervuild door overstortend rioolwater. Het is de bedoeling is dat alle werkzaamheden voor juni 2005 klaar zijn. Een uitgebreide planning is te vinden op de gemeentelijke website via www.heerenveen.nl (bij menu inwoners / projecten / rioolverbeteringen 2004). In dit artikel informeert de gemeente u over allerlei zaken met betrekking tot riolering.

De gemeente informeert de betrokken bewoners door middel van een bewonersbrief die huis-aan-huis, en voor de start van het werk, wordt verspreid. Hierin staat de exacte start en duur van de werkzaamheden en de eventueel te verwachten overlast beschreven. De contactpersoon tijdens de werkzaamheden is de heer S. (Steven) de Leeuw, van ingenieursbureau Oranjewoud B.V. telefoon 06-20414402.

Gemengd riool

De riolering in de Heerenveen Noord, Midden, de Akkers en Tjalleberd is een gemengd riool . Bij een gemengd riool wordt al het water, uit de wc of wasmachine maar ook schoon regenwater, door één buis naar de rioolwaterzuivering vervoerd. Vroeger werd bijna alle riolering op deze manier aangelegd en was dat heel gewoon. Tegenwoordig wordt daar anders over gedacht. Het is namelijk onnodig om het schone regenwater te mengen met het vieze afvalwater. Daarnaast is het zo dat een gemengd riool bij langdurige regen helemaal vol stroomt en het rioolgemaal het teveel aan water niet meer naar de rioolwaterzuivering kan pompen.

Overstort

Als dit gebeurt treedt een overstort in werking. Een overstort is een soort overdrukventiel van het riool, waarbij de druk uit de riolering kan ontsnappen. Het met regenwater verdunde rioolwater stroomt dan in de sloot. Hierdoor kan het afvalwater van uw woning en het regenwater blijven wegstromen en komen straten en tuinen niet onder water te staan. Een gemengd riool kan dus niet zonder een overstort. Een overstort heeft helaas wel een groot nadeel. Het rioolwater dat er uit stroomt is, ondanks dat het wordt gemengd met regenwater, vies water en dat komt de leefomgeving niet ten goede. Daarom heeft de regering nieuwe regels opgesteld om het milieu minder te belasten. Eén van die regels schrijft voor dat de gemeente Heerenveen er voor moet zorgen dat er minder water uit de overstorten stroomt. Concreet betekenen die verbeteringen dat zoveel mogelijk schoon water moet worden afgekoppeld van de riolering en dat de hydraulische capaciteit van het riool moet worden aangepast. Daarnaast moeten er dit jaar, als meest ingrijpende maatregel, vier bergbezink-voorzieningen worden gemaakt.

Afkoppelen

Bij afkoppelen wordt het schone regenwater, dat nu het riool in stroomt, rechtstreeks naar de sloot of vijver afgevoerd en niet meer naar de rioolwaterzuivering. Hiervoor wordt een tweede buis aangelegd. Door het afkoppelen van het schone regenwater wordt het riool minder belast en stroomt er bij veel regen minder rioolwater uit de overstort. Het afkoppelen van het schone regenwater kan in bestaand gebied helaas niet overal. Er moet namelijk wel een vijver of sloot in de buurt zijn. De gemeente Heerenveen heeft onderzocht waar het meest eenvoudig en efficiënt afgekoppeld kan worden. Een voorbeeld is de school aan de Gooilandlaan. Hier wordt het water van het dak en het water van schoolplein door middel van een nieuwe buis direct naar de sloot gebracht. Een particulier die met zijn of haar perceel aan een sloot grenst, kan zelf ook een bijdrage doen aan de goede werking van het riool. Dit kan bijvoorbeeld door de regenpijp te laten uitstromen in de sloot.

Hydraulische capaciteit

De riolering is één groot stelsel. Helemaal aan het begin zijn de buizen klein, aan het einde worden ze steeds groter (net als een rivier, bovenstrooms kleine beekjes, benedenstrooms wordt het brede rivier). Zo kan het aanbod van water worden verwerkt. Op sommige plaatsen in het rioolstelsel moet de diameter van de rioolbuizen worden vergroot, om zo de afvoer van water te verbeteren. Dit moet gebeuren in de Sallandlaan en een deel van het Akkersplein en in de Zonnebloemstraat, Primulastraat, Geraniumstraat en Rozenstraat. Hiervoor wordt een volledig nieuwe buis aangelegd. In Tjalleberd wordt in de Pastoriesingel, op de kruising met de Finne en de Mieden een nieuwe buis gelegd die de riolering van de Finne en de Mieden met elkaar verbindt. Daarnaast wordt op de Mieden een nieuwe overstort gemaakt.

Bergbezinkvoorziening

Als meest ingrijpende maatregel gaat de gemeente Heerenveen vier grote ondergrondse bergbezinkvoorzieningen realiseren. Een bergbezinkvoorziening kan in de vorm van een grote ondergrondse bak of buis. De inhoud varieert van ongeveer 400 m3 tot 800 m3 . Deze voorziening zorgt er voor dat er minder en "schoner" water overstort. Het werkt als volgt: al het water dat normaal uit de overstort stroomt wordt hierin opgevangen. Echter is het wel zo dat als het langdurige en veel regent, een bergbezinkvoorziening ook vol raakt en uiteindelijk ook overstort in een vijver of sloot.

Het water wat dan nog overstort is minder vuil omdat, in de tijd tussen het vol stromen van de bergbezinkvoorzienig en het moment waarop het rioolwater uiteindelijk er uit stroomt, er uitzakking van vuil plaatsvindt. Het bezonken en meest vieze water blijft achter in de bergbezinkvoorziening en wordt als het gestopt is met regenen via het riool weggepompt naar de rioolwaterzuivering. Door deze voorzieningen stroomt er minder vaak, minder en "schoner" rioolwater in de sloten en vijvers. De plaats waar deze voorzieningen worden gerealiseerd is afhankelijk van het bestaande rioolstelsel en van de aanwezige ruimte. Na onderzoek is bepaald dat er één bergbezinkbassin komt nabij het Akkersplein en één bij de Rembrandtlaan. Bij het rioolgemaal aan de Karst de Jongweg en achter de kantoren aan de noordzijde van de verlengde K. R. Poststraat komt een bergbezinkriool.

Inlichtingen

Bovengenoemde werkzaamheden worden uitgevoerd door de afdeling Wijkbeheer van de gemeente Heerenveen. Mocht u nog aanvullende informatie wensen, dan kunt u contact opnemen met Wietse Kalma, 0513-617818.