Published: 06:00 17.08.2004 GMT+2 /Source: Innogenetics /BXS: INNX /ISIN: BE0160220738

Innogenetics' eerste halfjaarresultaten voor 2004: sterke tweede kwartaal prestatie bevestigt 2004 vooruitzichten

Gent, 17 augustus 2004 - Innogenetics kondigde vandaag haar resultaten aan voor het eerste semester van 2004.

Hoogtepunten van het tweede kwartaal 2004 (vergeleken met tweede kwartaal 2003)


* Diagnostische divisie winstgevend voor het vierde opeenvolgende kwartaal met een operationele winst van 2,0 miljoen
* EBITDA(*) van de diagnostische divisie verdrievoudigd tot 3,1 miljoen, terwijl de globale EBITDA(*) verdubbelde
* Stijging van de opbrengsten(**) met 16,5% tot 17,6 miljoen
* Productverkoop gestegen met 8% tot 15,1 miljoen
* Royalty en licentie opbrengsten meer dan verdubbeld tot 2,5 miljoen
* Sterke verbetering in bruto marge tot 59,4% versus 53,8%
* Belangrijke vermindering van het operationeel verlies tot 4,0 miljoen versus 5,9 miljoen, ondanks toenemende investeringen in onderzoek en ontwikkeling

Hoogtepunten van het eerste halfjaar 2004 (vergeleken met eerste halfjaar 2003)


* Stijging van de inkomsten(**) met 9% tot 32,2 miljoen
* Verbetering in bruto marge tot 58,3% versus 54,5%
* Investeringen in onderzoek en ontwikkeling nemen toe met 6%, voornamelijk door de nieuwe therapeutische vaccin programma's
* Vermindering van het operationeel verlies tot 9,5 miljoen terwijl de diagnostische activiteiten een operationele winst van 2,2 miljoen realiseren
* Kaspositie bedraagt 29,5 miljoen vergeleken met 27,4 op het einde van juni 2003
* Therapeutische activiteiten: positieve resultaten voor de fase 2a klinische studie met LyphoDerm; significant verbeterde leverfibrose na 3 jaar therapeutische vaccinatie met INNO 101 in hepatitis C patiënten; overname therapeutisch vaccin programma van Genencor in het domein van infectieziekten
* Diagnostische activiteiten: overeenkomst met Third Wave Technologies voor de distributie van genetische testen in Europa; licentie overeenkomst met PamGene voor de ontwikkeling van een nieuw diagnostica platform; licentie overeenkomst met Takeda teneinde het intellectueel eigendom voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer te versterken
* Succesvolle en goed bijgewoonde "R&D Dag"

Volgens Philippe Archinard, CEO van Innogenetics, "De diagnostische activiteiten presteerden zeer goed in het eerste halfjaar van 2004 en ze waren meer winstgevend. Zoals gepland kende het tweede kwartaal een belangrijke verhoging van het operationeel resultaat, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2004. Met uitzondering van de HLA productlijn, presteerden alle diagnostische producten sterk. We bevestigen dan ook onze algemene objectieven voor 2004: een groei van 15% voor de opbrengsten en een verbetering van het operationeel resultaat. Op het therapeutisch vlak boeken we vooruitgang op het gebied van wondbehandeling met excellente resultaten voor LyphoDerm van XCELLentis, en met zeer positieve 3-jaar histologie resultaten in het domein van hepatitis C. Bovendien evolueert de integratie van de recent overgenomen therapeutische vaccin programma's volgens plan."

(*) EBITDA: earnings before interests, taxes, depreciation and amortization: inkomsten vóór interesten, taksen en afschrijvingen (**) opbrengsten: bevatten productverkopen, royalties en licentieopbrengsten

Diagnostische activiteiten: winstgevend

Voor de eerste zes maanden van 2004 waren de diagnostische activiteiten winstgevend met + 2,2 miljoen ten opzichte van een operationeel verlies van - 0,3 miljoen in dezelfde periode in 2003. De EBITDA(*) meer dan verdubbelde tot 4,2 miljoen in vergelijking met dezelfde periode in 2003. De opbrengsten(**) namen toe met 9% tot 32,0 miljoen. Deze groei was grotendeels een gevolg van hogere royalty en licentie opbrengsten. De wijziging in het bestelproces en het voorraadbeheer van onze partner voor HLA en het verlies van de inkomsten als gevolg van de verkoop van de Nederlandse dochteronderneming (Delft Diagnostic Laboratory BV) hebben de verkoop van de diagnostische producten beïnvloed, en resulteerden in een niveau van 28,0 miljoen ten opzichte van 27,3 miljoen voor het eerste semester van 2003. Daarentegen nam de verkoop toe van alle andere diagnostische producten voor infectieziekten, neurodegeneratie en genetische testen. Deze producten losten de verwachtingen dan ook meer dan in waardoor ze de vooropgestelde toename in verkoop met 10% voor 2004 blijven bevestigen.

Stijging van de niet-product gerelateerde opbrengsten

De opbrengsten uit royalties stegen in belangrijke mate tot 2,0 miljoen in de eerste zes maanden van 2004, vergeleken met 0,7 miljoen voor dezelfde periode in 2003. Dat was voornamelijk te danken aan de toenemende vergoedingen van onze partners op het gebied van HIV-1 groep 0. Opbrengsten uit licenties bereikten het niveau van 2,0 miljoen, hoger dan 1,4 miljoen in het eerste semester van 2003.

De opbrengsten uit contracten en subsidies voor onderzoek en ontwikkeling waren overeenkomstig de verwachtingen en bedroegen 2,9 miljoen. Ze zijn voornamelijk het resultaat van de contractuele verplichtingen van Solvay en Roche, en van nieuwe subsidies in de diagnostische domeinen van hepatitis C en de ziekte van Alzheimer.

Uitgaven in lijn met de verwachtingen

De trend tot verbetering van de productiviteit en een gunstiger productenmix werden bevestigd. De bruto marge in de eerste zes maanden van 2004 steeg tot 58,3%, vergeleken met 54,5% in dezelfde periode van 2003.

De kosten voor onderzoek en ontwikkeling gedurende de eerste zes maanden van 2004 bedroegen 16,8 miljoen en namen met 6% toe vergeleken met dezelfde periode van 2003. Binnen het gebied van de diagnostische activiteiten daalden de uitgaven op vlak van onderzoek en ontwikkeling licht ( 5,9 miljoen) terwijl de kosten van de therapeutische onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's in het eerste halfjaar van dit jaar 11,0 miljoen bedroegen. Deze toename is in lijn met het budget van 2004 en weerspiegelt de focus op de therapeutische vaccin ontwikkelingsprogramma's, niet alleen voor hepatitis C, maar ook voor hepatitis B en human papillomavirus.

Zowel de kosten voor marketing en verkoop als de algemene en administratieve kosten stegen zoals gepland. Deze kosten bedroegen samen 16,1 miljoen.

Betere operationele resultaten

Het operationele verlies van Innogenetics in de eerste zes maanden van 2004 bedroeg - 9,5 miljoen, in vergelijking met - 10,1 miljoen voor dezelfde periode in 2003. De verbetering van het operationele verlies is voornamelijk een gevolg van de groei in opbrengsten en een hogere brutomarge. Alle andere resultaten zijn volgens de verwachtingen. Het nettoverlies in het eerste semester van 2004 bedroeg - 9,9 miljoen, een verbetering ten opzichte van - 10,6 miljoen voor dezelfde periode in 2003.

Verbeterde cash positie

Op 30 juni 2004 bedroeg de cash positie van Innogenetics 29,5 miljoen, vergeleken met 27,4 miljoen eind juni 2003. De cash positie op 31 december 2003 bedroeg 43,5 miljoen, dankzij een kapitaalverhoging van netto 22 miljoen.

De cash positie werd gedurende de eerste zes maanden van 2004 voornamelijk beïnvloed door, enerzijds de betaling van een licentievergoeding voor HCV genotyping door Roche ten belope van 5 miljoen, en, anderzijds, de betalingen door Innogenetics in het kader van de recente acquisities, in het bijzonder de therapeutische vaccin programma's van Genencor.

Over Innogenetics

Innogenetics is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, gericht op het uitbouwen van parallelle activiteiten op het vlak van diagnostica en therapeutische vaccins. In 2003 steeg het omzetcijfer met 16% tot 73 miljoen en bereikte de diagnostische afdeling een operationele winst van 7 miljoen. Binnen haar diagnostische activiteit ontwikkelt Innogenetics een groot aantal gespecialiseerde producten in 3 domeinen: infectieziekten (hepatitis C, hepatitis B en HIV), genetische testen (HLA weefseltypering en mucoviscidose) en neurodegeneratie (de ziekte van Alzheimer). Binnen haar therapeutische activiteit concentreert Innogenetics zich op de ontwikkeling van haar therapeutische vaccins om tegemoet te komen aan de onbeantwoorde medische behoeften in het domein van de infectieziekten, met twee nieuwe producten in klinische evaluatie (hepatitis C in fase 2 en hepatitis B in fase 1). Met een sterk commercieel gericht management team en een duidelijk tweevoudig "business model" is Innogenetics een laag-risico investering in de biotechnologie met een mogelijk grote meeropbrengst. Innogenetics werd opgericht in 1985 en is genoteerd op Euronext Brussels. De zetel van het bedrijf is gevestigd in Gent. Innogenetics heeft verkoopsfilialen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Innogenetics telt wereldwijd 590 medewerkers en heeft een marktkapitalisatie van ongeveer 330 miljoen.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met :

Innogenetics
Jean-Christophe Donck
Vice President, Investor Relations
Phone +32 (0)9 329 1701
jeandon@innogenetics.com

www.innogenetics.com

Volledige persmededeling in pdf-formaat

Eerste halfjaarresultaten voor 2004

SPECIALE OPMERKING MET BETREKKING TOT INFORMATIE OVER DE TOEKOMST

Dit persbericht bevat verklaringen over de toekomst die risico's en onzekerheden inhouden, inclusief, maar niet beperkt tot projecties van toekomstige opbrengsten, operationele resultaten en andere risico's. Toekomstige beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat dit ramingen zijn, die alleen het oordeel van ons management weergeven en zij mogen niet zonder meer vertrouwen op de verklaringen met betrekking tot de toekomst.