Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 17 augustus 2004

AM verwacht lager resultaat over 2004

Door procedurele vertraging in de ontwikkeling van enkele grote winkelcentra en margedruk in volwassen retailmarkten in West-Europa verwacht AM (voorheen Amstelland MDC) de winstdoelstelling voor het jaar 2004, een groei van de winst per aandeel van 5 tot 10%, niet te halen.

Het uitstel betreft een aantal retailprojecten, waaronder La Vache Noire in Arcueil, Parijs (omzetvolume circa 225 miljoen) en El Cañaveral in Madrid (omzetvolume circa 300 miljoen).

Een toenemend deel van de projectenportefeuille van AM bestaat uit grote winkelcentra in een twaalftal Europese landen. Omdat de start van de realisatie en de verkoop van deze centra in enig jaar medebepalend zijn voor het resultaat in dat jaar, veroorzaakt deze schaalvergroting schommelingen in de winst. Deze projecten dragen bij aan het resultaat na verkoop aan beleggingsinstellingen en naar gelang de stand van de realisatie (percentage of c0mpletion). Vertraging leidt tot het doorschuiven van het projectresultaat naar volgende jaren. Daarnaast wordt AM geconfronteerd met een neerwaartse druk op de marges in de winkelsector in volwassen markten in West- Europa.

De ontwikkeling van woningen en gronden in Nederland, naast de ontwikkeling van commercieel vastgoed de tweede kernactiviteit van AM, toonde in het eerste halfjaar van 2004 een bevredigend beeld. In het eerste halfjaar verkocht AM 3.156 woningen en ligt hiermee ruim op koers de jaarprognose van circa 4.000 verkochte woningen te halen. Omdat bij deze activiteit tevens de bedrijfsopbrengsten en resultaten worden geboekt naar rato van realisatie, zullen deze toegenomen verkopen voornamelijk bijdragen aan de omzet en het resultaat in navolgende jaren.

De projectenportefeuille van AM bleef in het eerste halfjaar van 2004 op peil. Mede dankzij haar grondportefeuille beschikte de onderneming per 30 juni over posities voor de ontwikkeling van circa 41.000 woningen (eerste halfjaar 2003: circa 42.000). Daarnaast had zij per die datum circa 2,6 miljoen m² commercieel vastgoed, voornamelijk winkelcentra, in ontwikkeling (eerste halfjaar 2003: circa 2,5 miljoen m²).

AM publiceert op 8 september a.s. haar halfjaarcijfers. Bij deze gelegenheid zal een nadere toelichting worden gegeven.

Profiel AM
AM (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.

Noot voor de redactie,