Politie Friesland

Politieberichten van 16/8 (13.00) t/m 17/8 (07.00)

Fryslân 24-08-2004 - Voor verdere informatie kan op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact worden opgenomen met het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 - 8844.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
Donderdag 12 augustus is een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij wordt er van verdacht op maandag 9 augustus zijn 16-jarige ex-vriendin, eveneens woonachtig in Leeuwarden, te hebben mishandeld. Tot tweemaal zou de man in zijn woning het meisje, met een brandbare vloeistof, in brand hebben gezet. De man handelde uit jaloezie.
Het slachtoffer is dinsdag 10 augustus naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. Zij is even later, met tweede- en derdegraads brandwonden, naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht. Haar toestand is stabiel. De verdachte is maandag 16 augustus voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in bewaring gesteld. De politie zal nog diverse getuigen horen.

Harlingen: inbraak horecagelegenheid
In de vroege ochtend van maandag is ingebroken in een
horecagelegenheid aan de Grote Bredeplaats. Gestolen is een kluis met een aanzienlijk bedrag, alsmede twee computers en een laptop. Men is waarschijnlijk via de achterzijde het pand binnengekomen. De schade wordt geraamd op ettelijke duizenden euros. Een buurtonderzoek heeft tot dusverre nog niets opgeleverd. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Maandag om 14.15 uur verliet een 27-jarige inwoner van Heerenveen een winkel aan het Molenplein met een jas, zonder deze te betalen. Buiten de winkel werd de man hier door personeel op aangesproken. De verdachte kreeg ook de kans nog om te pinnen, maar dit mislukte. Hierop is de man aangehouden. Hij was het hier niet mee eens en wilde er vandoor gaan. Hierop werd de deur van de winkel gesloten, tot de komst van de politie, die de man meenam naar het bureau.

Heerenveen: diefstal auto
Tussen vrijdag 13 augustus en maandag 16 augustus om 15.30 uur is een rode Toyota Corrolla 2.0 hb met het kenteken LV SV 80 gestolen van de Beugel. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Heerenveen.

Schiermonnikoog: twee verdachten aangehouden
Maandagmiddag vond een insluiping plaats in een appartement aan de Kooiplaats. Van een 45-jarige inwoner van Waldkirch (Dld.) werden twee mobiele telefoons en een digitale camera gestolen. Getuigen hadden twee mannen gezien in de omgeving van het appartement. Ze konden een duidelijk signalement verstrekken. De politie trof de twee aan in een horecagelegenheid aan de Langestreek. Het betreft een 27-jarige inwoner van Nieuwegein en een 21-jarige inwoner van Arnhem. De twee hadden de camera bij zich. Deze werd even later ook herkend door de eigenaar. Ook de beide telefoons werden bij de twee aangetroffen. De verdachten zijn aangehouden en ingesloten.

Burgum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Maandag om 19.20 uur werd een 53-jarige automobiliste uit Sumar gecontroleerd op de Markt. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 930 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uren. Ook het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Maandag om 21.15 uur werd een 31-jarige automobilist uit Dongjum gecontroleerd op de Groningerstraatweg, omdat hij aan het bellen was. Ook droeg de man geen gordel. Tevens bleek de man te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 390 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Heerenveen: te snel, rijbewijs ingevorderd
Maandag om 22.00 uur werd het rijbewijs van een 56-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De man reed op de Rijksweg A32 met een snelheid van 175 km per uur, terwijl 120 is toegestaan.

Leeuwarden: aanhoudingen na vernieling
Dinsdag om 01.10 uur werd een drietal verdachten aangehouden, omdat ze een spoorboom bij Achter de Hoven hadden vernield. De verdachten hadden op de slagboom gezeten, waarna deze kapot ging. In zijn woning kon een 19-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden, evenals een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Veelerveen. De drie zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: diverse vernielingen
Dinsdag omstreeks 02.00 uur zijn op de Korenmolen van zes autos ruiten vernield, van een andere auto is een spiegel kapot gemaakt. Aan de Houtzaagmolen werd een raam van een woning vernield, op de Burmanialaan de ruit van een auto en op de Houtlaan een ruit van een woning. Ook in de Nachtegaalstraat werden vernielingen gepleegd. Een getuige belde de politie, die een zoekslag door de omgeving heeft gemaakt. Helaas werd niemand aangetroffen. Later kwam nog de melding binnen dat op de Ame een 45-km wagen op zijn kant lag. De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Drachten, moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Dinsdag om 04.00 uur kreeg de politie een melding dat op dat moment op de Zuidersingel een fiets werd gestolen. In de bosjes kon de verdachte, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, worden aangehouden. De man en de fiets zijn overgebracht naar het bureau. Een mes is in beslag genomen.